nyköpingsguiden.se

Cullbergbaletten

Föreställningen inställd

Cullbergbaletten är Sveriges ledande repertoarkompani inom samtida dans. I mars kommer de till Nyköping med två uppsättningar.

Föreställningen inställd

  • Biljetter köpta via web återbetalas automatiskt.
  • Biljetter köpta över disk återlöses på inköpsstället.

Föreställningen HYPER visas på Dansens Hus i Stockholm 28 februari och 1 mars. 

HYPER

Koreografi: Margret Sara Guðjónsdóttir
Ljuddesign: Margret Sara Guðjónsdóttir, David Kiers
Ljusdesign: Martin Beeretz
Dansare: Adam Schütt, Anand Bolder, Eleanor Campbell, Vincent Van der Plas

Föreställningens längd: 45 minuter, ingen paus.

HYPER handlar om det stora mänskliga dramat och ropet från kroppen. Känslor spolas genom dansarnas kroppar utan filter och låter publiken uppleva extrema sinnestillstånd. Föreställningen kryper tyst under publikens hud och glider runt det inre. Det är ett avväpnande, stilla verk som helar genom att granska och konfrontera den gränslösa kroppens inre verklighet. Genom att dyka ner i ett hypertillstånd uppnås en alternativ fysisk njutning och smärta.

Margrét Sara Guðjónsdóttir är född och uppvuxen på Island. Hon studerade dans vid ArtEZ University of Arts i Arnhem och i Amsterdam. Hon arbetar tillsammans med artister som Gisele Vienne, Erna Ómarsdóttrir, Jan Fabre, Constanza Macras DORKYPARK, Nir De Volff /TOTAL brutal, David Kiers och Peter Rehberg (PITA), elektronisk kompositör.

Margrét Sara har turnerat internationellt med egna verk sedan 2010 och hon bor och arbetar för närvarande i Berlin. Intimitet är ett centralt tema i hennes koreografiska arbete. 2015 hade Margrét Sara residens vid Cullbergbaletten. I början av 2017 skapade hon HYPER som hade premiär på Inkonst i Malmö den 8 februari.

(…) visar kompaniet tydligt att de inte hämmas av sin ålder, tvärtom, de vågar fortsätta utmana och dansa sin egen väg. Kristianstadsbladet

(…) något av en uppenbarelse i det att verket faktiskt totalt och tack vare ensemblens obändiga koncentration förmår ta publiken bortom betraktandet av kroppen som yta. Det är sorgligt, och starkt. Sydsvenska Dagbladet


Against the Current, Glow

Koreografi: Cristian Duarte
Musik: Tom Monteiro
Solot är skapat tillsammans med och framförs av Daniel Sjökvist
Koreografassistent och repetitionsledare: Thomas Zamolo
Ljusdesign: Niklas Jurander
Kostym: Marita Tjärnström
Foto: Urban Jörén

Föreställningens längd: 30 minuter, ingen paus.

– För att skapa solot har jag försökt stimulera dansarnas minnen genom att blanda tidigare och nuvarande rörelser och låta en ny känsla och strömma fram. Jag vill låsa upp arkiven genom en ström av kemiska och elektriska synapser, där luckor visar sig vara konkreta platser. Som ett hav fullt av minimalistiska detaljer, att gripa och glömma bort. När sinnet är muskler, borde det finnas en möjlighet att göra tankeprocesser mer elastiska för att trotsa det linjära. Som en organism som plötsligt kan simma mot strömmen. Andra livsformer kan glöda i den tidigare så bekanta omgivningen, säger Cristian Duarte om sitt verk för Cullbergbaletten.

Cristian Duarte har varit verksam som dansare och koreograf sedan 1994 och har sin bas i São Paulo, Brasilien. Han tog examen från PARTS i Bryssel under ledning av Anne Teresa De Keersmaker 2002. Cristian Duarte var 2013 och 2015 inbjuden som koreograf och lärare vid DOCH i Stockholm.

Tom Monteiro är född 1983 i São Paulo där han bor och arbetar. Han är självlärd musiker och började spela trummor och slagverk när han var 11 år gammal. Han har varit verksam som producent, ljuddesigner, multiinstrumetalist och kompositör av minimalistisk elektronmusik de senaste 15 åren. Sedan 2004 har han skapat musik och ljuddesign för dans, teater och performance.

 

Biljetter går även även att köpa på Culturum, Rosvalla, Nyköpings Turistbyrå samt Koordinaten. För att boka biljetter ring Turistbyrån på telefonnummer 0155-24 82 00. OBSERVERA: Vid köp en timme innan föreställning gäller endast kortköp.


Kontakt

Telefon: 0155-24 82 00

Webbplats: http://nykopingsguiden.se/moten/rad-och-hjalp/nykopings-arenor

Facebook: https://www.facebook.com/cullbergballet/?fref=ts