nyköpingsguiden.se

Midvinterfest

Välkommen till Nyköpings godaste midvinterfest – en gastronomisk upplevelse med sörmländsk mat och dryck

Njut av närproducerade smårätter gjorda på sörmländska råvaror med varma drycker på Stora Torget. 

Medverkande

 • Mårtens Hus - serverar vegetarisk, vegansk och raw-food mat och brinner för bra råvaror och bra teknik i köket. Från sin bod erbjuder de 2-3 olika maträtter, smoothie och andra drycker samt fikabröd i den veganska andan.  

 • Nystugan - ett KRAV-certifierat familjejordbruk med dikor, får, höns och häst. De frilandsodlar även grönsaker. På gården finns en liten gårdsbutik med ägg, kött, grönsaker och lammskinn. Provsmaka Nystugans ostgrillkorv med bröd och äppelmust.

 • VarDagsRum - serverar smaksatt varm choklad samt cupcakes och drottningskorpor från sin bod. På caféet i Västerport gör de flera varianter på semlor, våfflor och inte minst crazy cakes som visar på att de vill upprätthålla vår svenska fikatradition men med en twist.

 • Fazana - familjen Gerasovski med personal har en anrik tradition av att baka pizzor med omsorg och kärlek, därför bjuder de på Fazanas godaste pizza. Tony Gerasovski vann 2011 SM i pizzabakning med sin hjortpizza. 

 • Nils Oscar - kom och provsmaka två alkoholfria sorter av Nyköpings eget öl. Bryggeriets ölbryggare brinner för detaljer som gör smakupplevelsen till något utöver det vanliga.

 • Nyköpings hotell och restaurangskola - erbjuder delikatesser som semlor och fruktmousse, nybakat bröd och bullar. Ett utbud av varor från deras skafferi så som marmelader, skorpor och müsli finns till försäljning.

 • Öster Malma - här är vilt temat! Maten kommer från naturen nära Öster Malma slott, direkt till det egna viltslakteriet, vidare till gårdsbutiken och till gästerna på restaurangen. De erbjuder en rykande varm gulaschgryta med vilt som serveras tillsammans med en bit surdegsbaguette. Bröd och kryddor finns också till försäljning.

 • Hellmanska Gården - stället med eget surdegsbageri och kafé. Här är fokus på lokala råvaror och ekologiskt. Hellmans erbjuder en lagom het sötpotatissoppa med topping, surdegsbröd med färskostspread. En dessert till det är en minisemla med ekogrädde och hemgjord mandelmassa. 

 • Åsas smaker från landet -  elden är ett stående inslag i Åsas mat och framträdanden. Utomhusmatlagning och matvandringar ligger Åsa varmt om hjärtat och under Midvinterfesten serverar hon matcrepes i sin bod.

 • Lasätters gård - på gården finns en enorm fläderodling. Här tillverkas bland annat flädersaft, kolsyrad fläder och flädersirap. Provsmaka en nygräddad våffla med flädersirap.

 • Ösvreta Gård - en KRAV-certifierad familjegård där basen är mjölkkor som ger mjölk och kött. Här förädlar Anna mjölken till produkter som yoghurt och Dulce de Leche. De serverar Eldosten med Birgittas Trädgårds fina grönskott.

 • Birgittas Trädgård - producerar mikrogrönt, säsongens sallad, morötter, rödbetor, rädisor, snittblommor mm. Allt i jorden som finns på deras lilla plätt. Samarbetar i år med Ösvreta Gård.

 • Restabudet - har som mål att nå en nollvision mot matsvinn här i Nyköpings kommun. De sprider och delar med sig av sina kunskaper och gör nu i år Midvinterfesten tillsammans med Prestationsmat. 

 • Prestationsmat - allt vi stoppar i oss påverkar vår hälsa, prestation och välmående.  Företagaren och entreprenören Angelica Sjöstedt har fokus på kostrådgivning med ett holistiskt tänk. Provsmaka deras matiga sallader med smarriga röror.

 • Kolmårdens Äppelmusteri - erbjuder egenproducerad äppelmust, vinäger och rapsplja.

 • Länsstyrelsen - sprider kunskap om hur viktiga och värdefulla våra ängar och betesmarker är för vår natur och mat samt lyfta fram det klimatsmarta tänket kring mat.

 

Biljetter och priser

Matbiljetter finns att köpa i förväg på Turistbyrån i Rådhuset och på Rosvalla. Den 27 februari kan du köpa biljetter i vår biljettbod på Stora torget från kl. 16.

En kupong kostar 100 kr och innehåller 3 matbiljetter. Byt en biljett mot en maträtt i någon av matbodarna.. Förköp på Turistbyrån Stora Torget eller på plats. 

 

Vill du medverka? Kontakta Susanna Skatteboe eller Patrik Nilsson

susanna.skatteboe@nykoping.se

patrik.nilsson@nykoping.se

Jubileumsföreställning - Ulf Peder Olrog ”Samling vid pumpen” 

Inled kvällen med mat och dryck på Midvinterfesten och avsluta med Jubileumsföreställning på Culturum kl. 19.00 med bland andra Claes Eriksson, Pwned by Gravity och Jonathan Fröberg.  


Kontakt

E-post: susanna.skatteboe@nykoping.se

Arrangör: Nyköpings kommun