nyköpingsguiden.se

Vinkurs

Under 5 intensiva men lärorika och roliga kvällar kommer vi bl.a.att lära oss om historien bakom vinet, hur det tillverkas, hur man provar, varför det doftar och smakar som det gör

Grundläggande vinkurs
Har du känt att du inte hänger med på vinprovningar till 100%? Har du känt att du inte riktigt förstår när andra pratar dofter och aromer i vin? Har du önskat att du kunde prata mer om vin och kanske välja dina egna viner från olika försäljningsställen? Då kan den här kursen vara något för dig.


Jag har samlat ihop frågor och funderingar från mina gäster på olika provningar och skapat en grundläggande vinkurs. Det är som med mycket annat att man måste ha en god grund för att sedan kunna gå vidare. Oavsett om du är ny inom vinets värld eller om du har hållit på ett tag men inte riktigt förstått så kan en grundkurs vara bra. Här börjar vi om från början och alla är välkomna (så länge man är över 18 år)!


Del 1
Vinets historia – vart började det och när?
Vingeografi – hur ser det ut med vingårdar i olika länder och vad krävs egentligen för att kunna ha några druvor att skörda?
Provningsmetodik och sensorik – vi går noga igenom stegen för att prova vin. I samband med det så provar vi våra första vin men utifrån dofter och smaker och lär oss att sätta ord på det vi känner.
Del 2
Terroir – vi går igenom vad det här begreppet innebär för vin.
Vintillverkning – vi går igenom stegen från vinranka till färdigt vin.
Provning av vita druvspecifika viner.
Del 3
Mat och dryck i kombination – vitt vin till räkor brukar det heta men varför? Vad gör att en råvara passar bättre ihop än en annan till ett vin? Vi går igenom grundläggande sätt att tänka och ni får med er bra verktyg för att framöver kunna skapa era egna kombinationer.
Provning av röda druvspecifika viner.
Vin och glas – är det viktigt med rätt glas? Vi pratar glas, förvaring av vin och temperaturer.
Del 4
Klassiska viner – inom vinvärlden finns ett antal klassiska viner som alltid innehåller vissa druvor och tillverkas på ett visst sätt. Jag kommer att ta upp ett antal olika exempel.
Certifieringar inom vin – vi reder ut begrepp som natur-, eko-, biodynamiskt vin.
Provning av klassiska viner samt certifierade viner.
Bonusdel
Vi avslutar kursen med ett kort test på era nyvunna vinkunskaper samt en blindprovning. Efteråt äter vi en middag ihop med de viner ni har valt till från mat och dryck i kombination.

Lokal: Elverket Café, Nyköping

Datum:
Nyköping 12/3, 19/3, 26/3, 2/4, 9/4 kl 18-21.

Kursen kommer även att köras i Norrköping den 14/3, 21/3, 3/4, 10/4, 24/4 kl 17.30-20.30.

Pris: 3495:- (Early Bird 3295:- fram till 11/2)

Vad ingår: 4 fysiska träffar med föreläsning och provning, en bonusträff med middag, kursbok samt kurskompendium, 4 provningsglas, aromawheel, ca 20 viner. Då kanske många kommer från sina arbeten så inleder vi kurstillfällen 1-4 med teori och en matbit. Kurstillfälle 5 avslutar vi med 3-rätters middag.

Bokning: bokas via mail till katarina@spiritbyme.com ange då ort och eventuell specialkost.

Betalning: vid bokning får ni en faktura.

Reservation: datum kan komma att ändras om jag märker att det är många som vill gå men inte kan de specifika datumen. Jag kommer ta personlig kontakt med de som har bokat och i så fall kolla av med datum. Kursen kan komma att ställas in om det är färre än 5 deltagare. Ange vid bokning om ni kan tänka er att närvara på olika orter. Åldersgräns: 18 år


Kontakt

Telefon: 0735-464689

E-post: katarina@spiritbyme.com

Facebook: www.facebook.com/spiritbyme

Arrangör: Spirit by Me