Invigningen av Gästabudsåret 2017

Vilken succé nyårspromenaden blev! Ett par tusen personer samlades på torget för att fira in det nya Gästabudsåret 2017 med eld, ljus och musik. Kommunstyrelsens ordförande Urban Granström invigningstalade på Stadshustrappan. "Jag ser nyckeln som en symbol för Nyköpings öppenhet och Gästabudet som en symbol för Nyköping som mötesplats. Vi går in i ett välkomnande, överraskande och generöst år".

Sprakande eldkonst

Foto: Klarabilden

Alla lyste i mörkret

Stadshusets, Rådhusets och Residensets fasader lyste i rosa, lila, grönt och gula färger kvällen till ära. På torget delade turistbyrån ut ett tusental små ficklampor som flanörerna satte på jackan. De lyste som små eldflugor i vintermörkret utmed åpromenaden. Nyårspromenaden lystes upp av mängder med marschaller, ljussättning på hus och projicerade bilder. Det fanns något för alla åldrar - konst, kultur, musik och överraskningar.

Kanoter lyste i ån

Slingan gick via Stora torget ned mot hamnen, förbi Bryggeriet där ljusdekorerade kanoter i ån försökte forcera forsen. Den gick vidare in på Nyköpingshus borggård där mer ljusspel och överraskningar väntade. Kungstornet visade flera utställningar och ordnade roliga aktiviteter för barnen.

Många bjöd på upplevelser

S:t Nicolaikyrkan höll nyårsbön liksom Allhelgonakyrkan, Gripes Modellteatermuseum var öppet och Pelles Lusthus bjöd på förtäring. Fiskhuset hade vernissage, ateljéerna på Bryggeriet var öppna liksom NK-villan med utställningar. Hotell Clarion välkomnade med musik och nyårsskål för stora och små, Ljusfabriken i sjömagasinet höll öppet och Kulturhuset Slottsvakten bjöd på glögg. En ny servering i Mårtens hus tjuvöppnade och välkomnade nyfikna besökare.

Kort sagt, nyårspromenaden verkar ha upplevts välkomnande, överraskande och generöst, att döma av många kommentarer.

Nyköpingsbor vid ån