Gripes Modellteatermuseum

Gripes Modellteatermuseum är Sveriges enda modellteatermuseum och en del av Barnkulturcentrum i Nyköping. Grunden till museet är den samling med modellteatrar, som konstnären Harald Gripe skänkte till Nyköpings kommun kort före sin död 1992.

Museet invigdes 1997 och har sedan dess erbjudit verksamhet som bejakar leklusten och fantasin för både stora och små.

En värld i miniatyr
I vår permanenta utställning visas större och mindre teatrar av papper. Det är en sagolik värld i miniatyr. Här finns scenografier till sagospel, operor och berömda teateruppsättningar från 1800-talet och ända fram till våra dagar. I egen takt kan man fantisera kring scenbilderna och pröva hur figurernas rörelser, ljus och ljudeffekter förändrar stämningen i teatern.

Vi erbjuder både barn- och vuxengrupper att deltaga i guidade visningar, sagospel och modellteaterverkstäder.

För skolor och förskolor
Skolor och förskolor kan använda modellteaterns pedagogiska möjligheter. Med modellteatern som tema kan barnen i skapande aktivitet förena bild, språk och musik. Dessutom övar barnen upp sin teknik i att framträda.

En liten värld av drömmar
På Barnkulturcentrum kan du bland annat se en mycket ovanlig samling modellteatrar i Gripes modellteatermuseum.

På Gripes modellteatermuseum kan stor som liten drömma sig bort bland sjörövare, nedgrävda skatter och sagofigurer. Byt kulisser, tänd ljuset i staden, låt åskan mullra… Boka en guidad visning eller bygg din egen miniatyrteater i vår fina verkstad! Läs mer om Gripes modellteatermuseum under relaterad information i högermenyn.