Nynäs slott, Tystberga

Nynäs slott och Naturreservat På Nynäs finns något för hela familjen. Gå på en slottsvisning, klappa får och plocka ägg. Ströva på vandringsleder, bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Köp en pelargon i trädgårdsbutiken och besök museigården Långmaren. Här finns utställningar, butik och Restaurang Nynäs. Vi har även vandrarhemmet Bränneriet och charmiga stugor. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än trehundra år. Få slott i Sverige är så välbevarade.

Utställningar 2017: Alla utställningar är öppna kl 10-16 (förutom Natur Natur, se nedan)

  • 14 maj-18 jun lör-sön.
  • 24 jun-20 aug alla dagar.
  • 26 aug-17 sep lör-sön.

Fri entré.

Hållbart hemma En utställning om hur traditionell kunskap skapar nya möjligheter. Inspireras till att återbruka, plastbanta, slöjda och välja inredning och prylar som tär så lite som möjligt på jordens resurser.

Älskas… ätas Barnens favorit! Klappa levande djur, lek veterinär och få reda på mer om djuren som råvaror och sällskapsdjur. En lekfull utställning med ett allvarligt tema. Passar både barn och vuxna.

Dagliga aktiviteter hos djuren 24 jun-20 aug alla dagar.

Friherrinnan hade inga bananer En utställning om mat under 100 år.

Historien i Sörmland – tema godset En utomhusutställning på slottsområdet och längs en cykel- och vandringsled.

Ett trettiotal skyltar med röda vimplar berättar om kördrängar, husmamseller, herrskap, torpare, bönder, jungfrur och många fler.

Äventyret Nynäs Utställningen i Finstallet är den perfekta utgångspunkten för upptäcktsfärden på Nynäs. Hur tränat är ditt vildmarks-öga? Hur bra kan du tyda en karta? Utmana dig själv och dina kompisar i vår ”kryssa platsen-tävling”!

Natur Natur Personliga skulpturer och fantasifulla bilder av ull. En utställning av Karin Nilsson.

Öppet 24 jun-20 aug, tis-sön kl 11-17 i trädgårdsbutiken.

Det händer på slottet:

Öppet kök Besök det välbevarade slottsköket från sent 1800-tal. Här händer det saker varje fredag, som syltning och saftning. Givetvis finns det möjlighet att provsmaka. Varje fredag 24 jun-20 aug kl 10-16.

Fri entré.

Familjevisningar ”Från källare till vind” Följ med på en spännande vandring genom det stora slottet, från de mörka källarvalven, genom de tjusiga salongerna upp till den stora hemlighetsfulla slottsvinden. Visningen vänder sig till de yngre besökarna. I slutet väntar en liten belöning.

Kl 10.30 varje dag 24 jun-20 aug.

Barn t o m 16 år 20 kr. Vuxen 80 kr. Biljetter köps i butiken.

Slottsvisningar Upplev mer än trehundra år av sörmländsk herrgårdshistoria. Originalinredningarna vittnar om vardag och fest för såväl tjänstefolk som herrskap.

  • 14 maj-18 jun, lör-sön kl 11, 13, 15.
  • 24 jun-20 aug, alla dagar kl 11, 13, 15.
  • 26 aug-17 sep, lör-sön kl 11, 13, 15.

Extra slottsvisning kl 16.15 i samband med teterföreställningarna 28 jun-15 jul.

Visningen tar ca 1 timme. Vuxen 80 kr. Barn t o m 16 år gratis.

Biljetter finns att köpa i butiken.

Museigården Långmaren: En halvmil från slottet ligger Långmaren, en välbevarad liten arrendegård som idag är museigård. Vackert belägen i ett gammalt kulturlandskap med beteshagar, hassellundar och ängsmarker.

ÖPPET Öppet hus söndagar 18 jun-10 sep kl 11-15. Fika och guidade visningar.

Fri entré.

Butiken: I butiken på Nynäs hittar du presenter, vykort och böcker om djur och natur, trädgård och historia. Här finns också Sörmlands museums butikssortiment. Skärbrädor, kort, burkar, termosar, gör-det-själv-kit ... Varje produkt är skapad med inspiration från museets samlingar och det sörmländska kulturarvet.

Öppet kl 10-16

14 maj-18 jun lör-sön.

24 jun-20 aug alla dagar.

26 aug-17 sep lör-sön.

OBS – extraöppet till kl 18 i samband med teaterföreställningarna, 28 jun-15 jul.

Trädgårdsbutiken: Vill du få en blomstrande balkong, prova något nytt i trädgårdslandet eller köpa en spännande exotisk planta? Välkommen att hämta inspiration till din trädgård och ditt eget odlande.

Öppet 16 apr-18 jun fre-sön samt röda dagar kl 11-17. Midsommarafton stängt.

24 jun-20 aug tis-sön kl 11-17. OBS Stängt måndagar.

26 aug-17 sep lör-sön kl 11-17.

Teater: Laina och fåglarna Ett familjedrama med humorskruv med de sverigefinska systrarna Laina och Linda i centrum. Pjäsen är nyskriven av Susanna Alakoski.

Spelperiod: 28 juni-15 juli, ons-sön kl 18-20.20 inkl paus.

Plats: Vagnslidret.

Info och biljetter: www.scenkonstsormland.se

Pris: 200 kr ord pris, 100 kr studerande, arbetslösa och pensionärer.

Biljetter som inte förbokats senast dagen innan föreställning

säljs i butiken på Nynäs.

Rekommenderas från 15 år.