Nyköpingshus

Nyköpingshus ligger mellan hamnen och torget, alldeles invid Nyköpingsån. I det vita tornet, Kungstornet, kan du lära dig om hertig Karl, hans makt, hans slott och hans folk och medeltiden. Öppet dagligen under sommaren och söndagar övriga året. Fri entré.

Nyköpingshus är kanske mest känt för det våldsamma gästabudet som utspelades här 1317, när kung Birger bjöd in sina bröder Erik och Valdemar till ett gästabud för att sedan kasta dem i fängelsehålan där de enligt sägnen svalt ihjäl.

Kungstornet är den mest synliga delen av det som en gång var Hertig Karls stora skrytbygge. Med sin svarta tornhuv är det ett landmärke för Nyköping.

Grunden är en försvarsborg från 1200-talet, uppförd på en holme vid Nyköpingsåns mynning. Gustav Vasa byggde ut och förstärkte fästningen och hans son hertig Karl förvandlade den till ett renässansslott. År 1665 brann stora delar av slottet ner och delar av slottet togs till bygget av Stockholms slott. Kvar efter branden finns idag Kungstornet, Drottningtornet, en del murar och porthuset med Karl IX vapensköld.

Gå runt på området och känn historiens vingslag eller lägg dig och sola med en picknickkorg på de gamla slottsvallarna.


I Kungstornet finns utställningarna:

  • Ny utställning! Fångar och korrektionshjon, Nyköpingshus på 1800-talet -  om vanartiga barn, lösdrivande män, oregerliga kvinnor, tjuveri, fylleri och slagsmål. Om disciplinering och straff, om makt och vanmakt.
  • Schack och makt –m människorna, livet och döden på medeltiden. En tid då Sverige var ett litet katolskt land i utkanten av påvens Europa.
  • Fursten – om hertig Karl, hans makt, hans slott och hans folk.

I Kungstornet finns även en museibutik med ett varierat, roligt och annorlunda sortiment för alla åldrar. Passa också på att leta efter råttor och möss som har rymt.

Öppettider
Juni-augusti:
Alla dagar kl 11-17.

September-maj:
Söndagar kl 10-16.


Visningar

Visningar juni-augusti:

Visning i Kungstornet kl 14 alla dagar.

Familjevisning Guldmakarens hemlighet kl 13 alla dagar.

Visning på engelska kl 11 alla dagar.

Fri entré.

Läs mer: sormlandsmuseum.se