nyköpingsguiden.se

Madicken engagerar

I höst sätter lokala teaterföreningen Nymos upp musikalen Madicken med en ensemble på 60 personer. Freja Fritioff och Selma Wikström ska båda spela Madicken.

Freja och Selma sprudlar verkligen när vi ses i Culturums foajé. De har precis gått på sommarlov och pratar om att tälta på studsmattan som en av sommarens aktiviteter. – Har du aldrig gjort det, utbrister Freja till mig. – Det måste du testa!

Vi tar oss upp för trapporna till konsertsalen och Freja Fritioff och Selma Wikström som båda ska spela Madicken smiter in i favoritlogen Klangen för att byta om. Medan vi väntar på tjejerna tar jag en pratstund med Ewa Westin, regissör och Henrik Lundh, producent. – I år valde vi att göra en familjeföreställning, berättar Henrik. – Madicken är en trevlig, underhållande föreställning för hela familjen.

Det är styrelsen i Nymos som valt att sätta upp Madicken med Ewa som bollplank. Detta är hennes sjätte uppsättning med Nymos. 

Efter en kort stund kommer tjejerna ut med nystrukna förklädesklänningar i vitt och blått skräddarsydda av Nymos egen sömmerska. Både Freja och Selma medverkade i Nymos uppsättning av musikalen ”Annie” och båda har spelat teater sedan de var små. Freja minns teatergruppen som hon var med i då de fick vara delaktiga i att ta fram idéer till manus. – Jag spelade en sten i en föreställning när jag var liten, berättar Selma.

Nymos grundades 1991 och är kanske mest kända för sina musikaluppsättningar och julshower. Men de har också kursverksamhet, Nymos-kören och teatergrupper för seniorer.

– I vår värdegrund har vi med oss att arbeta generationsövergripande, säger Henrik. – Att barn, ungdomar och vuxna jobbar tillsammans blir alla bättre av och även att tillsammans jobba sida vid sida mot ett gemensamt mål.

Rollerna tillsätts på en audition. Alla oavsett roll eller nivå går igenom detta moment och det ska vara lika för alla. Ensemblen är stor. Närmare 60 personer medverkar. Det är fem barnroller och dubbel ensemble på just barnen som spelar varannan föreställning. Både för att fler ska få möjlighet att medverka och för att man ska kunna täcka upp för varandra. – Det är bra att titta på den andra ensemblen när de övar. Det lär man sig mycket av, säger Freja.

Nytt för i år är att elever från Gripenskolan bygger scenografin. – Samarbeten och samverkan är det bästa, menar Ewa.

Både Freja och Selma lekte Madicken som små, men båda ville helst vara Lisabet. – Utmaningen med att spela karaktären Madicken, säger Freja, är att jag är 15 år och ska spela en karaktär som är 8 år.

Vad har ni för tips till barn och ungdomar som vill börja spela teater?

– Gå på auditions och ha kul, svarar tjejerna gemensamt. Ewa håller med, – Huvudsaken är att ha kul.

Framtidsdrömmarna hos tjejerna är många och blandade. Skådespelare, musikalartist, låtskrivare, producent, doktor, lärare, cheerleader, ballerina... Och när jag blir gammal vill jag bli rund och mysig och baka bullar, avslutar Selma. 

  • Freja Fritioff, Madicken
  • Selma Wikström, Madicken
  • Ewa Westin, regissör
  • Henrik Lundh, producent
  • Premiärdatum: 7 och 9 november, spelas fram till den 18 november
  • Föreställningens längd: ca. 2 timmar i två akter

Köp biljett