nyköpingsguiden.se

Skärgårdsliv

Utanför Nyköping ligger en av ostkustens vildaste skärgårdar. Stendörrens naturreservat är en favorit hos många, en plats att utforska och längta tillbaka till.

Bland skärgårdens tusentals öar är det en smal sak att hitta sitt eget lilla paradis. Har du egen båt finns det fina naturhamnar att välja mellan och paddlar du kajak kan du upptäcka platser där du känner dig som den första människan efter istiden.

Vandra på hängbroar vid Stendörren

Vid Stendörren upplever du skärgården utan båt. Ta en promenad via hängbroarna ut på öarna till öppen havsutsikt! Här finns ett naturum, rastplatser, vandringsleder, eldstäder, telefon, toaletter och en särskild stig för rullstolsburna och barnvagnar.

På Stendörrens naturum kan du lära dig om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. I en utställning får nyfikna bekanta sig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön, fördjupa sig i människans relation till Östersjön då och nu och lära sig om de miljöutmaningar vi står inför idag.

Utställningen både för barn och vuxna

I ett laboratorium kan du titta på blåmusslor och insekter under lupp. Du får även följa en liten tecknad tångmussla genom utställningen. Blir tångmusslan glad eller ledsen när du kissar i vattnet? Det är frågan.

Kombinera ett besök på Stendörrens naturum med egen tid på en badklippa och fiske längst ut i havsbandet. Njut.