nyköpingsguiden.se
Nynäs slott
Nynäs slott

Nynäs slott

På Nynäs finns något för hela familjen. För vad som är aktuellt under olika delar av året, se www.nynasslott.se

Sommartid kan man gå på en slottsvisning, klappa får och plocka ägg. Ströva på vandringsleder, bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Köp en pelargon i trädgårdsbutiken och besök museigården Långmaren. Här finns utställningar, butik och Restaurang Nynäs. Vi har även vandrarhemmet Bränneriet och charmiga stugor. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än trehundra år. Få slott i Sverige är så välbevarade.

Utställningar

Sommartid öppnar Nynäs sina många utställningar med varierade tema. Sommaren 2017 visades Hållbart hemma - om hur traditionell kunskap skapar nya möjligheter, Älskas… ätas – om djuren vi kelar med och djuren vi äter, Friherrinnan hade inga bananer - om mat under 100 år, Äventyret Nynäs – om allt som finns att upptäcka i naturreservatet Nynäs, Natur Natur - Personliga skulpturer och fantasifulla bilder av ull.

Året om finns dessutom Historien i Sörmland – tema godset. En utomhusutställning på slottsområdet och längs en cykel- och vandringsled. Ett trettiotal skyltar med röda vimplar berättar om kördrängar, husmamseller, herrskap, torpare, bönder, jungfrur och många fler.

Under sommarhalvåret är det även visningar för barn och vuxna samt öppet kök i det välbevarade slottsköket från sent 1800-tal.

Kort historik Nynäs slott

Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än trehundra år.

Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328. Sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna i landet till exempel Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Linneskåpen är fyllda av textilier, ömt vårdade av slottsfruar genom sekler.

Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal. Hit hör bland annat den så kallade Hildebrandska guldbröllopstavlan, ett av de största porträtten i Sverige som beställts av en privatperson. De sista privata ägarna flyttade från slottet 1984. Idag ägs och vårdas husets inventarier av Nationalmuseum. Få slott i Sverige är så välbevarade.

Öppettider

Se www.nynasslott.se för aktuella öppettider och priser.

Tillgänglighet

Parkering för funktionsnedsatta är möjlig vid fähusets södra sida vid slottsparkens mur (Parkeringarna är försedda med skyltar, se karta nedan).

Allmänt: Slottet är ej tillgänglighetsanpassat. Visning av slottets kök är ett alternativ för de som har svårt att röra sig i huvudbyggnadens trappor även entrédörrarna kan upplevas som svåra att öppna. Ledsagare och personliga assistenter har alltid fri entré. Eventuell ledarhund får vistas i lokalerna.

Kontakta oss gärna före ditt besök, så kan vi svara på frågor om tillgängligheten för våra olika byggnader och parkområden, 0155- 26 15 05.