1 kvm lin

Fyra kvinnor står och sår i museiparken.

Lördag 01/05 2021

Pris: Gratis Boka

På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten. Linet delar en tusenårig historia med oss människor. För länge, länge sedan kom människan på den smäckra stjälken döljer en urstark fiber. Den upptäckten har varit till glädje för både Farao och piga. Lin är en underbar växt och vi vill att fler ska lära känna den blå lilla blomman!

Vill du odla med oss?

Över hela Sverige kommer det odlas lin. Vi på museet samarbetar med Hemslöjdsföreningen Sörmland.

Du får hem ett brev med fröer och en enkel odlingsinstruktion.

Under odlingssäsongen får du e-post med odlingstips, kulturhistoriska kuriosa och tips på besöksmål och aktiviteter med linanknytning. Till sommaren blir det dags att njuta av den vackra växten och kanske göra kronor och annat av linet. Till hösten blir det tillfällen för att bereda sitt lin. Alltså att förvandla linhö till fiber.

Anmälan

1 maj är sista dagen att anmäla sig så att fröerna kommer i backen i tid. Vi har två kilo frön att dela ut, det kommer räcka till 100 st. Om de tar slut går det bra att delta med egna frön.

Ett problem med formuläret

Tyvärr så hade vi problem med formuläret innan 16 mars. Har du anmält dig innan 16 mars? Anmäl dig gärna igen.

Kontakt

Adress: Tolagsgatan 8, 611 31 Nyköping
Telefon: 0155-24 57 00

Kommande datum

  • Lördag 01/05 2021