nyköpingsguiden.se

Ett Dockhem, spelas i Oxelösund

Scenkonst Sörmland spelade Ett dockhem, av Henrik Ibsen, för fulla hus under sommaren 2019. Både recensenter och publiken hyllade den. Nu åker föreställningen ut på turné.

I denna ständigt aktuella pjäs, från 1879, får vi följa Nora, en ung kvinna som bär på en hemlighet. En hemlighet som ska komma att påverka långt mer än hon kunnat ana. För åtta år sedan tog hon ett lån av en man med ett tvivelaktigt rykte, advokat Krogstad. För pengarna räddade hon sin sjuke man Torvald och tillsammans lever de ett, till ytan, perfekt liv. Torvald har ett nytt arbete som bankdirektör och ekonomin blomstrar för familjen. På banken arbetar nu advokat Krogstad, men Torvald har beslutat sig för att avskeda honom till förmån för Kristine, Noras vän och Krogstads ungdomskärlek. Nora försöker på alla sätt övertala sin man att ta tillbaka uppsägningen för att hennes hemlighet inte ska komma fram, men hon lyckas inte.

Men när hemligheten avslöjas blir Torvald rasande på Nora. Dock tar Krogstad till slut tillbaka sina hot, och även skuldsedeln, och allt blir som vanligt igen. Nästan. En överlycklig Torvald förlåter sin hustru och lovar henne att bli en bättre man. Men Nora har insett vad deras äktenskap egentligen bygger på och konfronterar honom, hon vill inte längre bara vara en docka utan bli en människa.

Ett dockhem ser Thorvald på Nora som en ägodel, som ett barn som behöver uppfostras, och hon leker till en början villigt med för att få hans kärlek. Men när hon inser att hon håller på att förlora allt dansar och dansar hon mer och mer förtvivlat sin tarantella. Då som nu är vi beredda att offra mycket för drömmen om den eviga och villkorslösa kärleken och lyckan. Men då som nu är det några som vågar ifrågasätta och är beredda att betala priset för en förändring.

Biljettinformation släpps inom kort!


Kontakt

Adress: Järntorget 7-9

Telefon: 0155 - 383 50

E-post: annie.magnusson@oxelosund.se

Facebook: https://www.facebook.com/koordinaten/

Arrangör: Oxelösunds kommun, Kultur- och fritidsförvaltningen