Författarkväll: David Lindén

David Lindén

Imorgon , kl. 18:30 - 20:00

Prisinformation

Entré 150 kr, medlem 120 kr, ungdom 50 kr. Grönt kort gäller.
Författarkväll: David Lindén - "Stockholms blodbad".

David Lindén:
Stockholms blodbad - massakern som gjorde Sverige

En 26-årig änka som just har fått missfall håller Stockholms slott. En 39-årig kung som är besatt av att hämnas sin farfars nederlag och kan vinna ett land. En 32-årig ärkebiskop som vill ha revansch och en 70-årig bannlyst präst som efter trettio års kamp har bytt sida. En kröningsfest som spårar ur och en stad som under några dygn befinner sig i skräck.

Historien om Stockholms blodbad har berättats många gånger. Men såhär i bakvattnet av 500-årsjubileet får läsarna följa med till Kalmarunionens blodbestänka slutskede och äntligen lära historien som den verkligen var. Nytt källmaterial varvas med klassisk forskningslitteratur och uppdaterad forskning om hur det var att vara en vanlig stockholmare de där blodbestänkta novemberdagarna 1520. Till detta läggs inträngande analyser av dramats huvudpersoner som visar hur viktiga enskilda aktörer faktiskt var i detta verklighetens Game of Thrones. Läs om Kristina Gyllenstiernas ångest, Kristian II:s maktlystnad och Gustaf Trolles jakt på upprättelse. Läs även om den svekfulle Hemming Gadh, borgmästare Gorius Holstes sinne för ett makabert skådespel, Nordens informella drottning Mette Ivarsdotter Dyre eller för den delen om glädjeflickan Anna Svandunet och om Kort Flaskedragare som är Stockholms första brännvinsförsäljare. Kungar, krigare och helt vanliga människor som alla har sin plats i berättelsen om en massavrättning som lade grunden till den självständiga staten Sverige.

David Lindén är historiker och korresponderade ledamot i Kungliga Skytteanska Samfundet. Hans bok "Stockholms blodbad" tar oss med på en rafflande historiebeskrivning av Kalmarunionens blodstänkta slutskede.

Måndag 18 oktober kl. 18.30

Biljett finns att köpa och förbeställa i NK-villans reception från 4 oktober.
Entré 150 kr, medlem 120 kr, ungdom 50 kr. Grönt kort gäller.

Välkommen!

Kontakt

Adress: Behmbrogatan 3, Nyköping

Kommande datum

  • Måndag 18/10 2021
    18:30 - 20:00