nyköpingsguiden.se

Fotoutställning med Kim Sawyer

Searching with Solitude - Fotoutställning i Galleri K

Kim Sawyer:

Genom Searching with Solitude ger jag min syn på hur viktigt det är att vi håller kontakten med naturen och den rymd och frihet som naturen ger. Med dessa fotografier, tagna på olika ställen runt om i Sverige, med och utan människor, vill jag framhäva känslan av den enskildhet som kommer från stillheten och lugnet.

Jag tror att enskildheten är viktig, den ger oss tid att söka i vårt inre så att vi kan återkoppla till de vi verkligen är och till alla de sidor som döljs eller försvinner i våra fullspäckade och splittrade liv. Enskildheten hjälper oss att reflektera över livet, och planera och fokusera på livets viktigaste stunder.

Projektet Searching with Solitude påbörjades redan 1998, strax efter att jag flyttat till Sverige. Jag imponerades av både det vackra landskapet med dess många sjöar och skogar och av den kärlek och respekt som svenskarna har för sitt lands natur. Som fotograf ville jag med min kamera fånga glädjen och upprymdheten av att vistas i det här nya, underbara landet.

Under arbetet med projektet använde jag en storformatskamera, en ibland långsam process. När jag inte behövde skynda och inte stördes av vardagliga distraktioner kände jag mig lugn och avslappnad och kunde tänka klart om livet och känslorna runt det.

Naturen kan stimulera våra sinnen och påverka oss på många sätt. Vi har alla en genetisk och stark länk till naturen. Genom att i enskildhet befinna oss nära naturen har vi möjlighet att återförenas med vårt inre.

Dessa bilder, som bara representerar en del av mitt arbete, har tagits både på avlägsna platser och på platser där människan och naturen möts. Naturen står i kontrast till strukturer som människan skapat.

Jag väljer inte platser för att de är exceptionellt vackra, utan för att de intresserar mig eller har en personlig koppling. Med min kamera strävar jag efter att fånga den sinnesstämning jag får när jag är på den stilla, rofyllda och avskilda platsen. Denna sinnesstämning leder till kreativitet, fokus och riktning.

www.searchingwithsolitude.com


Kontakt

Adress: Järntorget 7-9

Telefon: 0155 - 383 50

E-post: koordinaten@oxelosund.se

Facebook: https://www.facebook.com/koordinaten/

Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, Oxelösunds kommun