Frans

Scen ur Frans

Lördag 27/04 2024 , kl. 19:00 - 20:00

Pris: 250kr, scenpass 220kr, upp till 26 år 100kr, upp till 26 år scenpass 80kr
Dövblinda Frans Leijons otroliga liv, fullt av motgångar och finsk sisu.

Biljettsläpp 15 januari kl.10.00

Frans Leijon (1879–1947) miste som barn både synen och hörseln i sviterna efter smittkoppor. Allt blev tyst och mörkt. Det var svårt att gå på två ben, så han kröp på alla fyra, helt utan språk och kommunikation. När han växte upp blev slagsmål och stöld något naturligt för honom. Men han var besluten att leva ett annat slags liv, han visste bara inte hur.

Det sägs att personer med dövblindhet har en extra drivkraft. Något som gör att det går, trots att förutsättningarna är svåra. Alla känner till Helen Keller, men Frans Leijon – ett finlandssvenskt lejon fullt av sisu – är en minst lika stor inspirationskälla. Han var en skicklig hantverkare, glas-mästare, trädgårdsmästare – till och med uppfinnare! En alldeles särskild person och det har berättats om honom i både Finland och Sverige. Nu berättas hans gripande historia igen.

Finska Aki Pirkola som själv är dövblind spelar för första gången under Riksteatern Creas fana, tillsammans med inhouse-skådespelaren Mette Marqvardsen. Pjäsen regisseras av Marita Barber som även medverkat i Riksteatern Creas Rampfeber 2021. Manus är skrivet av Sarah Remgren som 2015 skrev och medverkade i Jag är Sarah som bröt ner fördomar om dövblinda.

Under sverigeturnén spelas Frans på finlandssvenskt teckenspråk och talad svenska.

Medverkande: Mette Marqvardsen och Aki Pirkola.

Produktion: Riksteatern Crea i samproduktion med finska Teatteri Totti.

Foto: Mikael Sundberg

 

Föreställningens längd: 1 tim, ingen paus.

Biljetter går även att köpa på Rosvalla och i receptionen i Stadshusets entré.
OBS! En timme innan föreställning kan biljetter även köpas i biljettkassorna på Nyköpings Teater och Culturum. I samtliga kassor gäller endast kortköp eller swishbetalning.

Kontakt

Arrangör: Nyköpings Teaterförening en del av Riksteatern

Plats: Nyköpings Teater

Adress: Teatertorget, 611 31 Nyköping

Kommande datum

  • Lördag 27/04 2024
    19:00 - 20:00