nyköpingsguiden.se

Järnkväden II - en mekanisk orkesterutställning

I sitt verk Järnkväden ll arbetar tonsättaren och musikern Torbjörn Grass vidare på sina olika rumsliga, ljudande idéer som oftast är kopplade till industrialismen.

Med sin uppfinning grassofonen och ett antal elektromagneter får han industriartefakter av metall att spela ett stycke musik.

Järnkväden är alltså både en komposition och en slags mekanisk orkester som besökaren kan gå runt i och uppleva både audiellt och visuellt. I centrum för den här kompositionen står Ebbastatyn omgärdad av diverse industriartefakter som Torbjörn hittat i Oxelösund.

Torbjörn Grass är yrkesverksam musiker och tonsättare. När han framträder på scen blir det ofta med egenkomponerad musik framförd på för honom specialdesignade gitarrer. Som tonsättare har han bland annat komponerat en hel del musik för teaterscenen, liksom kammarmusik, en opera och en gruvmässa för svenska kyrkan.

Torbjörn har alltid varit intresserad av att placera musiken i ovanliga miljöer och har komponerat ett antal verk för industrimiljöer, gruvor och andra spännande platser. Han har också skapat ett antal musikinstrument och byggt musikaliska rum på olika platser i Sverige.


Kontakt

Adress: Järntorget 7-9

Telefon: 0155 - 383 50

E-post: koordinaten@oxelosund.se

Facebook: https://www.facebook.com/koordinaten/

Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, Oxelösunds kommun