Kulturbussen

Kulturbussen

Lördag 02/10 2021 , kl. 11:00 - 12:15

Pris: Fri entré
Kulturbussen på besök i Ludgo-Spelvik och Stigtomta

Kulturbussen kommer till Nyköping och har med sig en härlig kompott av kulturella uttryck där du själv får vara med och skapa, lyssna och uppleva. Aktörerna som skapar denna dag kommer från olika bakgrunder, har olika stilar på det de gör och förenas i att de tillsammans är med i kulturföreningen Flen VärldsOrkester.

 Kl. 11 – 12.15 i  Ludgo-Spelviks bygdegård

Kl. 15 – 16.15 i Stigtomta bibliotek

 

Fri entré men begränsat antal platser i lokalerna.

 

Medverkande:

Musikgruppen Los Locales bjuder på sydamerikansk hetta med nordiskt vemod.

Rapparen Hasan Alsaid uppträder med egna texter hämtade ur hans livsresa. 

Prova på bilduppgifter tillsammans med kulturföreningen FVOs bildpedagog Erika Andersson.

Man kommer även att få chansen att vara med i en rytmworkshop i sambans takter under ledning av Patrick Taunu. 

 

Anledningen till kulturbussen

Ur en demokratisk aspekt och möjlighet att yttra sig där människor får tillgång till kultur i olika former. Yttrandefrihet och att yttra sig kan ta formen av kulturella uttryck förutom det uttalade. Vi har sett i nuvarande projekt, The Culture House, hur människor möts; svenskar, invandrade och med annorlunda funktion, i olika kulturformer där samtal pågår om livet med olika kulturuttryck där man skapar tillsammans. Detta har genererat vänskap, glädje och gemenskap. Då vi nu har en fast lokal dit alla inte har möjlighet att komma för att delta i kulturaktiviteter, vill vi med kulturbussen ta oss dit där människorna finns. Särskilt till dem som sällan eller aldrig får delta i en kulturell aktivitet som deltagare eller publik. Vi vill fylla de luckor vi ser i samhället där kultur spelar en viktig roll för människor, ”kultur för alla”, som normalt inte kommer i kontakt med kultur. Kultur är viktigt för människors hälsa; det har vi sett flera exempel på. Vi har också sett att kultur är viktig för att skapa integration mellan människor där man kan delta i kultur utan att behöva tänka på var man kommer ifrån, vilken religion man tror på eller vilken politisk idé man har. Det är kulturaktiviteten som är det gemensamma.

Fredliga och inkluderande samhällen – när människor möts i ett positivt och kreativt sammanhang som kulturområdet är, uppstår vanligtvis inga konflikter (erfarenheter från FVO där det är musiken som är central; inte vilken religion eller politisk inriktning du har).

Vi vill med kulturbussen göra kultur tillgänglig för människor som normalt varken har tillgång till eller är delaktiga i kultur. Vi åker dit där människorna är och gör kultur tillsammans med dem; vi tillgängliggör kultur i olika former för att skapa möten mellan människor och skapar kultur tillsammans med dem.

 

 

 

 

Kontakt

Arrangör: Flen VärldsOrkester, Region Sörmland, Nyköpings Arenor i samarbete med Nyköpings Stadsbibliotek och Ludgo-Spelviks bygdegårdsförening

Plats: Ludgo-Spelvik och Stigtomta

Kommande datum

  • Lördag 02/10 2021
    11:00 - 12:15
  • Lördag 02/10 2021
    15:00 - 16:15