Kultur & nöje

Stora historiepriset 2020

Bild på Gunnar Broberg av Åsa Sjöström

Onsdag 11/11 2020 , kl. 10:00 - 19:00

Stora historiepriset

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2020 till Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Gunnar Broberg är förutom idéhistoriker även författare och redaktör för flertalet böcker. Hans breda litterära produktion omfattar utvecklingen av rasbiologin, svensk steriliseringspolitik samt ämnen som nattens historia och jordbävningen i Lissabon 1755. Hans forskning på Carl von Linné resulterade i en disputation 1990. I hans senaste bok Mannen som ordnade naturen (2019) kan vi ta del av historien om Carl von Linnés liv och verk, hans samtid och betydelse för eftervärlden.

Juryns motivering

Gunnar Broberg har under ett halvsekel studerat idéer och lärdom från främst naturvetenskapernas kulturhistoria. Han har utforskat många av den svenska och europeiska idéhistoriens mer originella ämnen, såväl natten som katten, och 1992 fick han Augustpriset tillsammans med sina medredaktörer för den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen. Gunnar Broberg har även avhandlat flera viktiga och kontroversiella ämnen som vetenskaplig rasism och svensk steriliseringspolitik och han var en av de första att skriva om Statens institut för rasbiologi i Uppsala och dess chef Herman Lundborg. Carl von Linné har varit en återkommande följeslagare i Gunnar Brobergs forskning, från doktorsavhandlingen 1975 om Linnés naturuppfattning och människolära till 2019 års hyllade biografi över föregångaren. Genom att kombinera djupdykningar i de historiska primärkällorna med ett tillgängligt och engagerande språk lyckas Gunnar Broberg förmedla nydanande och ofta överraskande forskningsresultat till en bred historieintresserad allmänhet.

Nya direktiv för prisutdelning

På grund av rådande restriktioner blir det ingen publik prisutdelning.

Tobias Svanelid kommer istället att göra en intervju med pristagare Gunnar Broberg som vi spelar in. Tobias Svanelid som håller i samtalet är redaktör för Vetenskapsradion historia, Sveriges radio P1.

Ljudfilen kommer att publiceras som en pod på vår hemsida den 11 november. Det blir ett program, ca 50 minuter långt, med utgångspunkt i Gunnar Brobergs forskning.

www.sormlandsmuseum.se

Kontakt

Adress: Tolagsgatan 8
Telefon: 0155-245700

Kommande datum

  • Onsdag 11/11 2020
    10:00 - 19:00