Kultur & nöje

Sylta, safta, spara genom historien

Rickard Tellström porträtt

Onsdag 18/11 2020 , kl. 18:00 - 19:00

Föreläsning med Richard Tellström docent och matkulturhistoriker, känd från tv-program som Landet brunsås och Historieätarna (SVT) kommer till Sörmlands museum och håller föreläsningen "Sylta, safta, spara genom historien - Därför är lagrad mat smakrikare än färsk".

Föredraget belyser vad det är som gjort att den svenska matkulturen utvecklats till vad den är i dag, och vad som varit de viktigaste faktorerna för denna process. Är det tekniken som skapar matkulturens uttryck? Eller är det människors värderingar som utvecklar tekniken i kök och förråds-hushållning? Föredraget tar också upp intresset för att ta tillvara det som skog och trädgård ger, och skillnaden mellan nöjesodling och den egna livsmedelsberedskapen.

Efter föreläsningen kan du köpa Richard Tellströms bok "Hunger och Törst-svensk måltidshistoria från överlevnad till statusmarkör" och få den signerad.

Information om föreläsningen

Plats: Hörsalen, Sörmlands museum, Tolagsgatan 8, Nyköping
Tid: 18:00-19:00
Max antal platser: 50 personer
Föranmälan till: elin.loord@regionsormland.se 
Föreläsningen är gratis

Delta på Crafterwork samma kväll, "Pickla och smaksätt grönsaker"

Tillsammans med en kock från Sörmlands museums restaurang få du pickla och smaksätta säsongens grönsaker. Det du har picklat får du ta med dig hem.

Information om Crafterwork

  • Tid: 16:30-19:00
  • Antal: max 10 personer
  • Bokning: Du hämtar en gratisbiljett i receptionen 30 minuter innan start, först till kvarn

Utställningen "Fyll skafferiet - från självhushåll till trend" 

7 november öppnar en ny utställning om mathantverk.

Kontakt

Adress: Tolagsgatan 8
Telefon: 072-213 47 11

Kommande datum

  • Onsdag 18/11 2020
    18:00 - 19:00