nyköpingsguiden.se

Vernissage för utställningen av Morgan Yngve

Morgan Yngves ställer ut sina verk i utställningen "Öga, hjärta, hav"

Vernissage

Vernissage lördag 8 februari kl. 11 - 14 i konstnärens sällskap. Utställningen pågår till och med 3 mars 2020. 

Morgan Yngve om utställningen

Denna utställning vilar mot min passion för det element som på många sätt format mig i mitt sätt att förhålla mig till mitt skapande. Kusten, havet och naturen i dess närhet, himlen som bara finns där och solen som går ner vid horisonten.

Om hans konstnärskap

En vit duk, uppspänd som ett vitt segel tronar upp sig framför mig.

Blandande känslor som skapar ett tryck i bröstet. Värme, kyla, lust och avsky i en mix av färger och intryck. Varje gång samma sak, åter igen. Hela tiden detta nästintill självplågeri, men som samtidigt utmanar mig in i ett nytt kapitel, en spark framåt, en ny dimension, ett nytt arv. Att bli ett med öga och hand, koppla bort hjärnan och prata med motivet utan ord. Smaka på färgerna och låta fingrarna forma spår på duk och palett.

Mitt världsarv förvaltar jag genom att skapa ett nytt titthål in i ett färgspektrum, där horisontella drag blandas med vertikala linjer i en frustration att återskapa den direkta känsla som översköljer mitt sinne, just denna tidpunkt just där och då. Att försvinna in i ett parallellt universum där tid och rum inte längre äger sitt ursprung och där varje millimeter av känslan skapar oändliga möjligheter.

Inget är just där omöjligt.

Känslan när solen klipper sig ur den mörkgråa himlen, strålen som letar sig fram över viken, träffar bergsskrevan likt en laserstråle och färgar den vindpiskade tallen röd. Havet som piskar mot klippan och samtidigt smeker grynnan med sin gröna nyans lik en hand över sin älskades svank och stjärt.

Känslan när den tillsynes självlysande vita svanen, som i kontrast till hotfulla moln, stävar fram emot kulingen likt skeppet som på sin utstakade kurs styr vant och graciöst i vågornas spel. Ett hastigt besök av ljusblått himmelsvalv där lätta vita moln kastar sig fram för att i nästa sekund ätas hela av vårt mörka himmelsparti och vinden förvandlar köld till hetta. Fyren som viskar orden, att snart far vi mot nya vatten. I detta nu spelar stela leder över duken likt nyfödda talanger.

Mitt i denna känslostorm står jag, och arvet dirigerar mitt verk. Cymbaler, violiner, cello, althorn, slagverk, tromboner och allt spelar intensivt och starkt. Dånet finns runt mig och jag är dold av ett hölje av integritet likt okrossbart glas som skapas i just denna stund.

Här, mitt i detta crescendo är var jag skapar, det är hit jag vill, det är till denna väg jag söker kartan, det är denna plats som kommer slockna när jag inte längre skapar för att skapa är att älska och att älska är att leva.

Varmt välkomna! 


Kontakt

Adress: Järntorget 7-9

Telefon: 0155-383 50

E-post: koordinaten@oxelosund.se

Facebook: https://www.facebook.com/koordinaten/

Arrangör: Kultur- och fritidsförvaltningen, Oxelösunds kommun