Nyköpingshus

Nyköpingshus är centrum för stadens historia och är ursprungligen en medeltida borg som byggdes på i omgångar. Idag är det en slottsruin som delvis är restaurerad och en populär plats för både Nyköpingsbor och turister. 

Borggården

Den yttre borggården är öppen alla dagar året om. Den inre borggården på slottet är öppet alla dagar sommartid, på sommaren i juli spelas där föreställningen om Nyköpings gästabud. 

Kungstornet

I Kungstornet på Nyköpingshus hittar du historiska utställningar av Sörmlands museum. Gå uppför trapporna och titta in i en svunnen tid, se svärd, dolkar och andra medeltida vapen. Få en känsla för hur livet i slottet var och vilka som bodde där. Besök gärna museibutiken på vägen ut.

På grund av pandemin är verksamheten i Kungstornet och i museihuset på Tolagsgatan pausad tills vidare.

Vi vill påminna om att det finns mycket att uppleva på egen hand.

Utställningar utomhus och på vår hemsida, digitala visningar och föreläsningar, berättelser och livsöden att ta del av. Läs mer på Sörmlands museums webbplats. 

Historien i Sörmland

På tretton platser runt om i länet finns Historien i Sörmland. I Nyköping finns inte mindre än skyltar 35 skyltar där du kan läsa om de många människor som alla på sitt sätt är med och formar stadens karaktär. Så håll utkik efter stolpar med röda vimplar i Nyköping. Läs mer om historien i Nyköping.

Vallarna

Runt kring slottet finns vallarna och stora gräsytor att vistas på. Här firar skolbarnen sin skolavslutning på sommaren och åker pulka på vintern. Hit söker sig många för att ha picknick, spela kubb, sola och umgås.

Läs mer om Nyköpings historia