Pilar i Sörmlandsledens orangea färg.

Härliga rundslingor

Vill du börja och avsluta din vandring på samma plats? Gå en rundsling på Sörmlandsleden eller Hälsans stig i Nyköping.

Här nedan hittar du förslag på rundslingor i omgivningarna runt Nyköping. Det finns fler varianter och du kan själv hitta dina egna favoritslingor längs Sörmlandsleden. Läs mer om rundslingor längs Sörmlandsleden på Sörmlandsleden.se.

Nyköping

 • Arnöhalvön, Nyköping. Del av etapp 45:1, ca 9 km.
  Börja med att gå igenom Linuddens reservatet. Leden fortsätter sedan fram till Linuddens sommarstugeområde där stugorna byggdes på 1930- och 1940-talen. En kort avstickare på vägen upp mellan husen upp på ett berg med utsikt kan rekommenderas. 
 • Svanviken-Lindbacke, Nyköping. Delvis på etapp 44 och 44:1, ca 6,5 km.
  Lämplig startplats med Nyköping som utgångspunkt är väster om Oxelösundsvägen. Från Idbäcksområdet finns en gång- och cykelväg i Stenbärsvägens förlängning (mellan ÖB och COOP Extra) som går under Oxelösundsvägen. Där finns en informationstavla för etapperna 44 och 45 samt rundslingan. Lindbacke är ett populärt strövområde och en riktig pärla för den naturintresserade med en imponerande flora och ett rikt fågelliv. Där finns också flera fornminnen, bl.a. en labyrint från järnåldern.
 • Se Hälsans Stig i Nyköping 6 km.  

Nävekvarn

Fjällmossen-Per-Folkesson.jpg

 • Fjällmossen - del av etapp 34 + skogsväg cirka 6 km
  En lättgången slinga som rundar den sydöstra delen av Fjällmossens naturreservat. Norrut (motsols) mot Lilla Göljen finns ett skärmskydd efter ca 2 km. Fortsätt den väl trampade och spångade stigen över mossen fram till en skogsväg. Gå till vänster och följ vägen tillbaka till parkeringen.
 • Historien kring Näveån - 1, 5 km
  Från Nävekvarns hamn och till Salvetorp är det ca 1,5 km uppefter Näveån finns 29 informationstavlor, som berättar samhällets historia från medeltiden till nutid, med tonvikt på alla verksamheter i och kring Näveån.
 • Nävsjön runt - etapp 35 & 36 ca 8 km.
  Du startar vandringen medsols från Kolarkojan (som är ett utmärkt övernattningsställe) och strax har leden fört dej till ett urskogsliknande område som är naturreservat. Du går mestadels nära sjön där det här och var finns iordningsställda grillplatser. 
 • Nävekvarnslingan - delvis på etapp 36, ca 8 km.
  På Nävekvarns klint är det brant upp och ner men i övrigt är det lättgånget och omväxlande. Du börjar och avslutar slingan vid Gula kvarn. Slingan går förbi Konsum och vi beskriver den medsols. Halva etappen går gemensamt med etapp 36. 
 • Sjöskogsberget runt - etapp 37, cirka 2,5 km
  Slingan startar öster om Nävekvarn vid Skeppsviks badplats. Börja med att gå österut i cirka 200 meter, där delar sig leden. Båda vägarna leder till rastplatsen vid Svartåhällen, där kan man grilla och lyssna till vågskvalpet.
  Södra delen av rundan går längs Bråvikens strand.

Tunaberg & Koppartorp

vandring864.jpg

 • Kärrgruvan - etapp 37:1/37:2, cirka 1,5 km
  En slinga i lätt terräng runt Kärrgruvan. Slingan passerar flera gruvor från olika tidsepoker. I området har tidigare funnits bostadshus. Då körsbärsträd och syrener blommar är det särskilt vackert. Det finns grillplatser, skärmskydd för övernattning samt både vanligt och handikappanpassat dass. På området finns informationstavlor där man kan läsa om gruvhistorien.
 • Bergsturen Simonberget - delvis etapp 41, cirka 2 km
  Parkering och start längs landsvägen mot Koppartorp i anslutning till etapp 41. Krävande bergstur med vida och branta stigningar över hällmarksskog. Uppe på Simonbergets topp får man lön för mödan. Utsikten är storslagen.
 • Kummelbergsrundan - del av etapp 41 & 42, cirka 3 km
  Slingan följer delvis den ordinarie Sörmlandsleden etapp 41 och 42 och har blåmålade markeringar och pilar.
  Om man går slingan medsols från busshållplatsen vid Tunabergs kyrka kommer man först genom Tunabergs hembygdsgård med många gamla byggnader, gruvhål och andra sevärdheter från tiden då Koppartorp var en livlig gruvbygd. Sen följer slingan upp mot berghällen. 
 • Tunabergsrundan - del av etapperna 41, 40, 39, 38, 37, 37:1 & 37:2, cirka 46km
  Tunabergsrundan har knåpats ihop av aktiva på Sörmlandsleden i Tunaberg. Du börjar i idylliska byn Koppartorp med gruvhål, Sörmlands enda träkyrka och höga Simonberget - en träningsplats för bergsklättrare. Att gå medsols eller motsols är en smaksak. Medsols börjar du på etapp 41, sedan 40, 39, 38, 37, 37:1 och 37:2 (tillbaka i Koppartorp). Sammanlagt sträcka 46 kilometer.

Nynäs naturreservat

navsjon.jpg

 • Nynäs runt - etapperna 51, 52 53, del av 54 samt 50:1. Ca 30 km.
 • Månbacken runt - del av etapp 53,50:1 & 54, cirka 10 km.
  Lämplig startplats är Karlfors kvarn intill kustvägen 219. Där finns parkering, rastplats och en gammal tvättstuga som fungerar som raststuga. Buss 554 Nyköping - Trosa/Vagnhärad. Hållplatsen Månbacken ligger alldeles intill.
 • Sävö - etapp 53:2, cirka 3 km
  Etappen på Sävö erbjuder en behaglig vandring i typisk skärgårdsnatur. Leden börjar i södra änden av ön, vid den gamla lotsplatsen. Den gamla lotsutkiken finns kvar och fungerar nu som ett litet museum, väl värt ett besök.

Stavsjö

 • Skogsbyslingan - del av etapp 30, 2,2 km.
  Skogsbyslingan är en av Sörmlandsledens kortaste rundslingor. Den är endast 2,2 km lång men kan ändå uppvisa flera intressanta sevärdheter som Sörmlands högsta punkt och Vitkittelns Minikanjon.
 • Stavsjörundan - del av etapper 31, 31:1 & 32.
  Från Stavsjö Klint eller vandrarhemmet i Stavsjö kan man göra en ca 16 eller 9 km lång rundvandring i lätt och medelsvår terräng.
 • Skiren runt - delvis av etapp 32, cirka 4,5 km.
  Delvis på etapp 32, ca 4,5 km
  Från vandrarhemmet i Stavsjö kan du vandra Skiren runt i Kolmårdsnatur.