folkungavallen
Lasse Jansson

2022 firade idrottsplatsen och landmärket Folkungavallen 100 år. I samband med detta togs en fotoutställning fram. Bilder och texter är hämtade från Sörmlands museum och Nyköpings kommuns stadsarkiv. Här kommer en digital version av utställningen. För dig som vill uppleva utställningen på plats så finns den tillgänglig vid Folkungavallens entré.

Stafett 1950

NSK:s stafettlag på Folkungavallen, Nyköping. Längst till höger, Nils Rydberg.

Källa: Nyköpings stadsarkiv

Stadsloppet ca 1930

Löpning på Folkungavallen vid stadsloppet i Nyköping på 1930-talet

Källa: Nyköpings stadsarkiv

Vykort från 1964

”Har den äran att grattulera lilla Erik från Mormor Hur mår ni här är vi någorlunda igen fast ja är dålig ja kan helsa från Ingeborg de har flyttat till Ytter-Stena så långt härifrån men Erik är där å hjelper dem gräva å göra iordning på gården ja vänta på att någon skulle komma o ringa Mormor”

Källa: Nyköpings stadsarkiv

Flygfoto från 1924

Nyköping fotograferat från flygplan av Oscar Bladh för Axel Eliassons Konstförlag 1924

Källa: Nyköpings stadsarkiv
Fotograf: Oscar Bladh

Flaggans dag 1943

Flaggans dag på Folkungavallen i Nyköping

Källa: Nyköpings stadsarkiv Fotograf: Dan Samuelsson

Midsommarfirande 1914

Midsommarhelgen 1914 anordnades Södermanlands läns Jubileumslantbruksmöte med anledning av att Hushållningssällskapet fyllde 100 år. På Midsommardagen kom 12 000 besökare. Utställningen öppnades av kronprinsen, blivande kung Gustav VI Adolf. Med var också prinsarna Wilhelm, Carl, Eugen samt prinsessorna Ingeborg och Thyra, den senare av Danmark. Kung Gustav V kom dagen efter.
Folkungavallen invigdes officiellt 21 maj 1922. Läktaren byggdes 1926. Entrén är den samma än idag men tornen har försvunnit.

Källa: Nyköpings stadsarkiv
Fotograf: Dan Samuelsson

Tillförlitlighetstävling

Motorcyklister vid Folkungavallen. Tillförlitlighetstävling.

Källa: Nyköpings stadsarkiv

Vykort från 1921

”Kära lilla mamma,
Jag mår bra och hoppas att ni gör detsamma. Detta kort är det sista för den här veckan. Ikväll skall jag gå på bio med flickan där jag bor. Hon heter Margit och är lika gammal som jag och väldigt rar. Vi ska gå på Nyköpings bio och se: Skepp Ohoj! Med Buster Keaton, så att vi få skratta. Det är riktigt roligt att bo för sig själv och bli uppassad.
Hälsa så mycket till lilla pappa lilla Olle och lilla lill Inga”

Källa: Nyköpings stadsarkiv

Kungligt besök, 1914

Kungligt besök i Nyköping! Här kommer Kronprins Gustaf Adolf åkande i ett fyrspann på väg till invigningen av Södermanlands läns jubileumslantbruksmöte 1914. Även publiken är högtidsklädd. Viadukten vid Brunnsgatan som ekipaget nyss har passerat är alldeles ny och byggdes i samband med att järnvägen drogs fram. I bakgrunden skymtar begravningskapellet vid Västra kyrkogården och en byggnad vid spåren som sannolikt är ett ställverk. Ställverket styrde växlar och signalsystem på bangårdsområdet.

Källa: Sörmlands Museum

Ryttartävling 1914

Lantbruksutställningen hölls på det som år 1926 invigdes som stadens idrottsplats, Folkungavallen. Den var färdig 1922, entrén är ett arv från Jubileums-Landtbruksmötet 1914.
”Södermanlands läns Jubileums-Landtbruksmöte” invigdes under midsommaren 1914. Hushållningssällskapet fyllde 100 år och huvudutställningen låg där Folkungavallen ligger idag, vars entré- byggnader uppfördes till detta evenemang. Det fanns även en konstpaviljong och ett område med Slöjd,- hantverks- och industriutställning. Kronprins Gustaf Adolf invigde från den kungliga läktaren den 21 juni.

Källa: Sörmlands Museum

Nyköpings Sportklubbs juniorlag i bandy, 1944

Nyköpings Sportklubbs juniorlag i bandy på Folkungavallen i Nyköping år 1944, då de slog IF Verdandi från Eskilstuna med 2 - 0 i finalen.
Stående från vänster ledaren Gunnar ”Pite” Karlsson, Jan Wallnér, Bert Melin, Fredrik von Rosén, Rolf Eriksson, Jan Jerlström, Per Johansson, Egon Carlsson. Knästående från vänster: Roland Gustavsson, Bertil Forslund, Ingemar Holmdahl, Åke Sundell och Gustav Jerlström.

Källa: Sörmlands Museum

Nyköpings Sportklubbs ishockeylag, 1950-tal

Nyköpings Sportklubbs ishockeylag på Folkungavallen på 1950-talet.
Stående från vänster: Egon Carlsson, Uno Estberg, Sivert Eriksson, Alf Andreasson, Per-Olof Jansson, Anders Karlsson, Göran Blomgren, Jan Johansson, Hans Karlsson, Alf Brüchner, Arne Sundström, Åke Larsson, Nils Sjögren.

Källa: Sörmlands Museum

Västra skolans fotbollslag 1939

Västra skolans fotbollslag på Folkungavallen i Nyköping år 1939. Stående från vänster: Göte Hellström, Erik Nyström, Åke Sundell, Bert Melin, Henry Åberg, Hans Kjellin.
Sittande från vänster: Ragnar Larsson, Bertil Forslund, Rune Nord, Lars Berg och Egon Carlsson.

Källa: Sörmlands Museum

Ragnar Lundberg 1950

Ragnar Lundberg tävlar i 100 m häck i Nyköping den 9 juni 1950 på Folkungavallen. Han var europeisk rekordinnehavare i stavhopp åren 1948-1955 och europamästare i stavhopp 1950.

Källa: Sörmlands Museum
Foto: Press & Reportagebilder

Om Folkungavallen

Folkungavallen - en av landets äldsta idrottsarenor! Folkungavallen togs i bruk redan 1919 och invigdes officiellt den 21 maj 1922. Sedan dess har platsen i över 100 år huserat flera olika typer av idrott där fotboll och friidrott stått i fokus. Namnet Folkungavallen är resultatet av en namntävling i Södermanlands Nyheter 1925. Både anläggningens arkitektur och namn andas en tidstypisk nationalromantik som var vanlig inom idrotten under de första decennierna av 1900-talet. Den karaktäristiska läktaren är ritad av arkitekten Sven Erik Lundqvist och ersatte en enklare variant 1926. Arenan byggdes genom ett samarbete mellan det lokala förenings- och idrottslivet. Bygget visar prov på den breda uppslutning som fanns kring tron på idrotten och präglas av flergrensidealet som den centrala idrottsrörelsen stod för. Resultatet är en arena där det än idag utövas flera olika typer av idrott, främst fotboll och friidrott.