Om Nyköping

Nyköping ligger vid kusten en timme söder om Stockholm. Skärgården, det sörmländska kulturlandskapet och närheten till Europas storstäder via Stockholm Skavsta flygplats gör Nyköping till en attraktiv boplats.

Nyköpings historia

Här har kungar bott genom historien, exempelvis Karl IX, som byggde upp Nyköpingshus till ett vackert renässansslott under 1500-talet. Nyköpingshus finns fortfarande kvar som landmärke och efter två stadsbränder är det idag det vita Kungstornet och de vackra murarna som berättar om det som hänt här. Nyköpings Gästabud år 1317 är bara ett exempel, då Magnus Ladulås tre söner gjorde upp om makten.

Historiens vingslag kan upplevas på många olika sätt. Visste du att varuhuset NK hade sin möbelproduktion i Nyköping under större delen av 1900-talet? Gör ett besök i NK-villan som står som symbol för ett gediget hantverk på samma plats där möbelverkstäderna en gång låg.

Rådhuset

Rådhuset, det gula huset med klocktorn på Stora Torget fick sitt nuvarande utseende år 1723. Innan dess såg torget och omgivningarna helt annorlunda ut. Det finns fortfarande spår i murarna från tidigare rådhus men man vet inte exakt hur det såg ut. Det som är specifikt för Nyköpings Rådhus är de vita arkadbågarna, mansardtaket och klocktornet som representerar 1700-talets arkitektur.

Den senaste mer omfattande renoveringen gjordes 1914-1915. Då anlitades en arkitekt och en dekorationsmålare för renovering och dekoration av salen. Dekorationsmålaren Holmberg valde en barockstil och har återgivit Nyköpings hus från olika århundraden över dörrarna. Över dörren i vänstra hörnet gestaltas slottet i original, därefter renässansslottet och ovanför entrédörren slottet som det ser ut idag.

Den16 mars år 1936 inträffade en tragisk händelse i Rådhuset. Det hölls rättegångsförvandlingar när en känd man i staden, sakförare AR Willén, rusar in i salen och börjar skjuta mot åklagare och rättens ledamöter. En av ledamöterna lyckas ta sig ut genom en sidodörr och övriga får skydd av rörläggaren G. Andersson, som är den som för stunden står inför rätta. Rörläggare Andersson var stor och kraftig och skyddade ledamöterna men genomborrades själv av flera kulor och dödades. Stadsfiskalen Cederbaum dödades därefter och sedan tog sakförare Willén sitt eget liv. Än idag finns skotthål kvar i väggar och målningar.

Kort fakta

I centrala Nyköping bor ungefär 36 000 personer och i hela kommunen cirka 56 000. Småorterna runt Nyköping; Stigtomta, Nävekvarn, Jönåker, Tystberga, Stavsjö och Ålberga har var och en sin egen karaktär och sina fördelar. Se även länkarna till höger om befolkningsutvecklingen.

Nyköping växer

Nyköping växer och vänder sig mot vattnet med nya bostadsområden. Ökad inflyttning och flera invånare är ett uttalat politiskt mål och med inflyttarkampanjen Bo i Nyköping ökar kännedomen om Nyköping i Stockholmsregionen. Läs mer på Bo i Nyköping på Nyköpings kommuns webbplats.

Shopping

Längs en dryg löpkilometer på Storgatan ligger små designbutiker och klädaffärer vägg i vägg med kända kedjor som H&M och Clas Ohlson. Under sommaren lever hamnen upp med restauranger och hantverksbutiker längs kajen. Ett par större köpcentra ligger vid den södra och den norra infarterna.

Sport och kultur

Rosvalla är en högklassig arena som erbjuder ishallar, tennis, bowling och multihall för sport, mässor och konserter. Nyköpings golfbana ligger fem minuter från stan och har 36 hål. Jönåkers golfbana erbjuder 18 hål. Skärgården lämpar sig särskilt väl för kajakpaddling. Nyköping har 100 mil Sörmlandsled, 40 mil ridled, 70 mil cykelleder och 63 golfhål.

Konsertsalen i Culturum har en fantastisk akustik. Stadsbiblioteket är också en uppskattad mötesplats, liksom Nyköpingshus där Nyköpingsborna firar allt från skolavslutningar till Nationaldag. Sveriges längsta stadsmuseum hittar du utefter Nyköpingsån som ringlar sig genom centrala Nyköping. Utmed ån ligger också Sörmlands Museum. Nyköping är också känt för sitt rika förenings- och kulturliv. 

Kommunikationer

Det är lätt att komma till Nyköping och enkelt att resa vidare härifrån. Motorvägen sveper förbi alldeles utanför Nyköping, från Stockholm Skavsta flygplats tar du dig ut i Europa snabbt och bekvämt och tågen stannar mellan tjugofem och trettio gånger varje dag.