nyköpingsguiden.se
Fyra barn är utklädda och målade till påskkärringar.

Påsklov

Äggjakt, påskpyssel eller påskfiske! Hitta din aktivitet för påsklovet.

Äntligen påsklov! Om du är frisk, bege er ut på äggjakt, påskpyssla tillsammans, leta vårtecken, gå promenader i skogen, cykla och spendera tid ute i naturen. 

Här är några förslag på aktiviteter du kan hitta på på påsklovet. 

Aktiviteter 

Besök Medley Hjortensbergsbadet och bada!
Öppet långfredagen 09:00-15:00, påskafton/påskdagen 09:00-13:00 och annandag påsk 09:00-15:00. Läs mer på deras webbplats.

Besök naturreservat
I Nyköping finns det över 40 stycken naturreservat att välja mellan. Du kan välja mellan barrskogar, åka ut till skärgårdsöar och vandra på ängsmarker. Här listar vi några förslag:

  • Strandstuvikens naturreservat - belägen på Arnöhalvön söder om Nyköping. Ett riktigt fågelparadis för fågelskådaren. De långgrunda stränderna i reservatet gör det perfekt för långpromenader, och längre in mot land finns skiftande skogsområden. 
  • Stendörrens Naturreservat - här kan du uppleva skärgården utan båt. Reservatet ligger vid kusten och bjuder på klippor och närheten till havet. Grilla, fiska och njut av den öppna havsutsikten från öarna som du når tack vare hängbroarna.
  • Nävekvarns Klint naturreservat - här hittar du hundraåriga tallar, en rik vårflora och en kulturhistorisk miljö från järnframställningen som tog plats här på 1600-talet. Du får en utsikt över Bråviken och som högst befinner du dig 40 meter över havet. Sörmlandsledens etapp 36 går genom reservatet. Grillplatser finns. 

    Fler naturreservat i Nyköping hittar du på Nyköpingsguiden. 

Bli historiedetektiv
Leta efter historiska spår runt Nyköpingshus och museiparken vid Sörmlands Museum. Hämta din upptäckarkarta  på Sörmlands Musuem eller ladda ner den här. Se upptäckarkarta.

Cykla!
Följ någon av de cykelleder som passerar genom stan eller bege dig ut mot kust och landsbygd. 

Fiska 

Ha picknick!
Köp med dig kaffe och fika från ett av Nyköpings lokala caféer och ha picknick. Sätt dig vid vallarna vid Nyköpingshus, nere i hamnen eller i en av Nyköpings parker. 

Lek i lekplatser!
Om barnen är friska, ta med dig familjen ut till någon av Nyköpings lekplatser. Vad sägs om Hamnens lekpark, Dinosaurielekplatsen vid Lennings väg eller Spöklekplatsen i Brandkärr? 

Här hittar du alla lekplatser i Nyköping.

Spela familjespel!
Samla familjen runt köksbordet och utmana varandra i spel! I Nyköping finns det flera affärer som säljer familjespel, bland annat AkademibokhandelnSilverbullet och Åhléns.

Påskuppdrag 
Pyssla och vinn en bok. Sörmlands museum har tagit fram ett påskuppdrag för pysselsugna barn. Sörmlands Museum har byggt ett nytt hus och påskharen är det enda djuret. Hjälp dem att skapa fler djur till huset nu till påsk. Du gör ditt eget djur hemma med eget material och lägger upp en bild på din kreation i en kommentar till Facebookinlägg. Se mer på Facebook.

Påskpyssla
Återbruka! Förvandla en toarulle till en kyckling eller varför inte en hare! Väck din fantasi och kolla runt vad du har hemma. Sörmlands Museum har gjort en film på hur du gör påskblommor. Se filmen på youtube. 

Vårbingo!
Spela och få bingo! Gå på vandringsturer och ha picknick i skogen eller spana efter grodyngel vid diken och dammar. Se vårbingo.