nyköpingsguiden.se
Fyra kajakpaddlare framför en fyr i skärgården.
Fyra vuxna bär en kajak över huvudet. Ett litet barn i mitten når inte upp.
Tre personer solar på en klippa i skärgården.

Skärgårdsliv

Utanför Nyköping ligger en av ostkustens vildaste skärgårdar. Kom ut till släta klipphällar och skyddade naturhamnar och pausa en stund. Stendörrens naturreservat är en favorit hos många, en plats att utforska och längta tillbaka till.

10 mil kust att uppleva

Nyköping ligger vid havet med en tio mil lång kuststräcka. Bland skärgårdens tusentals öar är det en smal sak att hitta sitt eget lilla paradis. Har du egen båt finns det fina naturhamnar att välja mellan och paddlar du kajak kan du upptäcka platser där du känner dig som den första människan efter istiden.  

Vandra på hängbroar vid Stendörren

Vid Stendörren upplever du skärgården utan båt. Ta en promenad via hängbroarna ut på öarna till öppen havsutsikt! Här finns ett naturum, rastplatser, vandringsleder, eldstäder, telefon, toaletter och en särskild stig för rullstolsburna och barnvagnar.

På Stendörrens naturum kan du lära dig om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. I en utställning får nyfikna bekanta sig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön, fördjupa sig i människans relation till Östersjön då och nu och lära sig om de miljöutmaningar vi står inför idag.

 

Paddla och kom nära säl och havsörn

Kom riktigt nära havet och skärgården i kanot, kajak eller båt. Se örn och säl, ät matsäck på en ö och bada från klippor. Nyköpings skärgård sträcker sig från Bråviken i söder uppmot Trosa i norr. För dig som föredrar lugnare vatten finns kanotleder i åar och sjöar. Du kan hyra havskajaker, kanadensare eller forspaddla i slalombanan i Nyköpingsån!

Det finns många arrangörer som riktar sig mot både nybörjare och proffs. Med eller utan guide. Vissa erbjuder boende på vandrarhem, B&B eller i tält.

Tips på uthyrare:

Se fler kanotuthyrare och kanotleder

Åk båt ut till skärgårdsöar

Sörmlands Länstrafiks skärgårdstrafik kör turer ut till Sävö, Ringsö, Långö, Krampö och Hartsö om du bokar din resa dagen före. Glöm inte att beställa hemresa också!

Segelbåtar i skärgården

 Bo vid havet, ät gott och bada!

Nävekvarn – litet samhälle vid Bråviken. Under sommarmånaderna finns bad, camping, båthamn, fiskförsäljning, turistbyrå, caféer och B&B. Skola, affär och bensin/dieselmack för bilar och båtar med landpriser finns året runt. Vandra på Sörmlandsleden på lilla ön Näset eller en längre tur på klipporna längs kusten.

Strandstuviken på Arnö, cirka nio kilometer från centrala Nyköping är både ett fågelparadis och naturreservat - och småbarnsfamiljernas favorit bland havsbad. Här finns långgrunda stränder som passar både för bad och promenad längst vattnet. Här kan du även vandra Sörmlandsleden. På Strandstuvikens Camping bor du i stuga eller i egen husvagn med skogen och havet in på knuten.

Sandstrand, långgrunt, sött eller bräckt. Nyköping har många badplatser att välja på.

Kolla in Badplatskartan och hitta din favorit bland badplatser.