nyköpingsguiden.se

Upptäck Nyköping

Upptäck Nyköping på egen hand, här hittar du guider över stadens offentliga konst och andra smultronställen.

Ladda ner en Stadsvandring 

1. Behmbron är en gammal vacker träbro över Nyköpingsån. Behmbron är uppkallad efter Mikael Behm som 1623 kom till Nyköping och etablerade sig som kopparslagare. Verksamheten, som fortsatte i flera generationer, bedrevs nära bron. Bron var den naturliga överfarten vid färder på den tidens huvudled melllan Stockholm och södra Sverige. Ryssnarna brände bron 1719, 1768 raserade den av vårfloden och 1816 var den förfallen och störtade i ån.

2. Bryggeriet Nyköpings kulturcentrum, Nyköpings bryggeri startade sin verksamhet 1905 efter att ha slagits ihop med Gribergs bryggeri och Lindebergs ångbryggeri. Antalet anställda uppgick vid starten till cirka 20 personer för att 1955 vara dubbelt så många. Idag hittar du flera konsthantverkare och konstnärer som säljer och ställer ut konst i olika former här. 

3. NK-villan Kulturhus med olika utställningar, även lunchservering och café. NK-villan byggdes som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till industriutställningen i Norrköping 1906. Här visades ”det nyaste och exklusivaste i fråga om möbler och inredningar för den exklusiva kundkrets som NK främst riktade sig till”.

Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid NK:s verkstäder som etablerats i staden några år tidigare. Lokalerna användes till möten, fester och andra sammankomster. 

4. Stadsvakten- Nyköpings Kulturarvsmuseum visar Nyköpings samhälls-och industrihistoria samt trollerimuseum.

5. Nyköpingshus ligger centralt i Nyköping mellan torget och hamnen och är en spännande plats med många historier. Här finns tre utställningar, alla på temat makt. "Fångar och korrektionshjon - Nyköpingshus på 1800-talet". Här låg fängelse och korrektionshus där vanartiga barn, lösdrivande män och oregerliga kvinnor placerades in. Möt dem i en utställning om disciplinering, straff, makt och vanmakt.

Utställningarna "Schack och makt" poch "Fursten" handlar om folk, fä och kungligheter under medeltid och sent 1500-tal. Om gyckel, fest, pest och maktstrider.

I Kungstornet finns också Sörmladns museums butik. Här kan du köpa böcker, keramik, glas och presenter, allt med historisk bakgrund. Kollektionen är inspirerad av föremål och fotografier från Sörmlands museums samlingar och det sörmländska kulturarvet.

6. Nyköpingshamn är sommarens samlingsplats med caféer, loppis, restauranger och butiker.

7. Minigolf, sommaröppen 18-hålsbana.

8. Graffitiväggungdomar i Nyköping har jobbat för att få väggen på plats och nu finns den där och är öppen för alla, den som vill måla tar med egen färg och uttrycker sina känslor och uttryck genom färg och form. 

9. Lekplatsen i hamnenNyköpings största lekplats här finns gungor, klätternät, slänggungor, gunghästar, ett stort piratskepp, beachvolleybollplan och grillplats.

10. Piren, vandra längs med piren och se alla båtar som rör sig in mot Nyköpings hamn.

11. Östra bergen, Nyköping har brunnit i flera omgångar första gången sägs det ha varit pigan på Nyköpings Hus som lekte med tändstickorna andra gången var det Ryssen. 2017 brann det i staden för tredje gången, då Östra klockstapeln stod i lågor. En ny Klockstapel kommer att byggas på samma plats.

12. Alla Helgona kyrka, kyrkan började byggas under senare delen av 1200-talet. Under hertig Karls tid gjordes en genomgripande ombyggnad. Vid restaureringen 1909 fick kyrkan den lilla takryttaren, som är en kopia av tornet på Erik Dahlbergs kopparstick över Nyköping. 1665 härjades kyrkan av brand. Vid den senaste restaureringen 1959-60 återställdes bland annat pelarna i ursprungligt skick, nämligen kalkstensblock från Öland.

13. Prosten Pihls gård Gård med anor från 1700-talet, Under sommaren kan du fika i den vackra trädgården.

14. Storhusfallet Gå över bron och fyra meter höga storhusfallet som fungerar som en kraftkälla. Här kan du också se laxtrappan och vackra skulpturer.

15. Stora torget Här finns historiska maktbyggnader från fyra olika tider. Den gula byggnaden är ett rådhus och byggdes 1723. Rådhuset fick sitt nuvarande utseende 1723. Den gamla Rådhussalen har fina målningar på väggarna och nu förtiden är det många som gifter sig i Rådhussalen.I byggnaden ligger turistbyrån. Runt torget ligger även stadshuset som är byggt 1969 i italiensk marmor med koppartak och är ritat av två danska arkitekter och kostade 24 miljoner kronor. Det vackra vitta huset är Residenset. Nyköping är Sörmlands residensstad och landshövding Liselott Hagberg arbetar här. Residenset är byggt i början av 1800-talet och huset har använts som bostad åt landshövdingar och övernattningsbostad för medlemmar i den kungliga familjen. Idag har länsstyrelsen sina lokaler här.

 

16. S: t Nicolai kyrka En av Nyköpings medeltida kyrkor, troligtvis grundad på 1100-talet. Klockstapeln bakom residenset är stadens äldsta byggnad som klarade sig från branden 1719. Kyrkan är döpt efter den helige Nicolaus som är handelns och sjömännens skyddshelgon. 

17. Culturum Konsert, kultur center och bibliotek.

19. Forsen Gammalt ullspinneri. Här finns även St.Anne Kvarn med anor från 1400-talet.

20. Folkungavallen En gammal idrottsarena från början av 1900-talet.

21. Fåfängan Besök en idyllisk och grönskande miljö i utkanten av naturreservatet Hållet. Här kan du slå dig ner i den mysiga Trädgårdscafét och ta en fika.

22. Magasinet Huset byggdes 1923 och användes som lagerlokal till textilindustrin. Här finns idag ett kulturhus att besöka.

23. Kråkberget Gå upp på toppen av berget och njut av den fina utsikten. Här ifrån kan du se hela staden och en bit ut över havet. På berget finns sittplatser och grillplats att avnjuta en härlig picknick.

24. Gripsholmsparken Ett vackert område med många olika växtligheter. Under vintertiden lyser ett ljusträd och ljusskulpturer upp parken.

25. Östra storgatan Många små butiker med secondhand, inredning, caféer och restauranger.

26. Sparbanken Ett av Nyköpings vackraste hus och byggdes år 1898.

27. Stadsbron Promenera över ett historiskt kulturminne och under bron rinner Nyköpingsån