nyköpingsguiden.se

Bakgrund och historia

För 700 år sedan bjöd kung Birger sina bröder på Gästabud på Nyköpingshus. Det blev en fest som slutade illa, en händelse som varje år spelas upp i ett sommarspel på Slottet. Nu vill vi fira jubileet genom att bjuda på ett helt Gästabudsår i Nyköping.

Vad hände egentligen år 1317 på Nyköpingshus?

I december 2017 är det 700 år sedan Gästabudet på Nyköpingshus. En kungastrid som slutade i svält och elände och har gått till historien som Sveriges mest berömda släktdrama då kung Birger efter ett hejdundrande gästabud fängslade sina bröder Erik och Valdemar och slängde dem i slottets fängelsehåla. Läs mer om Nyköpings Gästabud.

Vad vill vi göra 2017? Vad satsar vi på?

Under jubileumsåret 2017 passar Nyköping på att bjuda in till ett modernt gästabud för invånare och besökare. Men nu handlar det inte om ond bråd död utan om att bjuda på ett år som innehåller en rad evenemang och är välkomnande, generöst och överraskande.
Nyköping är idag Sörmlands Mathuvudstad med en rad högklassiga restauranger och satsningar som fokuserar på mat, som exempelvis Midvinterfesten, Bondens marknad och Aptitrundan. Sedan några år tillbaka är Nyköping också hemvist för Gastronomiskt Forum då landets främsta matkunniga samlas för årliga överläggningar om utveckling och innovation.
Särskilda satsningar görs också på arenor för idrott och fritid, barn och ungdomar och för att skapa mötesplatser för vuxna och barn när det gäller konst och teater och samtal i tiden.

Sätter ljus på Nyköping

På Nyårsafton 2016 invigs Gästabudsåret 2017. Då tänds även lamporna för en av kommunens största jubileumssatsningar då man ljussätter Å-promenaden för ett tryggare och snyggare Nyköping. Samtidigt utmanas fastighetsägare att följa efter och sätta ljus på Nyköping! Programmet för Gästabudsåret tas fram i samverkan med föreningar, organisationer och företag och innebär att 2017 fylls av evenemang och aktiviteter.