Midvinterfest 2020

Varmt välkommen till Nyköpings godaste Midvinterfest på Stora Torget! En gastronomisk upplevelse med sörmländsk mat och dryck.

Vi planerar för en Midvinterfest onsdag 27 januari 2021, men kommande upplägg kan bli annorlunda på grund av rådande pandemi. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner.

Onsdag 29 januari 2020 kl. 16–19

Vi fyller Stora Torget i Nyköping med bodar där Sörmländska restauranger, mathantverkare och caféer serverar sörmländsk mat och dryck.

Samtliga aktörer ser ni nedan.

Upplev Stora Torget i ny skrud. Ljussättning, eldkorgar och underhållning skapar en stämningsfull atmosfär. Klä dig varmt och ta med dig dina kompisar. Välkommen till vinterns godaste fest!

 

Medverkande aktörer 29 januari 2020

 • Bergs Gård i Trosa» Här kan man äta, fika, konferera bo och ha fest. Menyn varieras efter säsong och efter de lokala råvaror som finns att tillgå. Fikabrödet är bakat med mycket kärlek. 
  ¤ Provsmakning av variation av gårdens korvar, serveras med gårdens hemgjorda senap och ketchup. 
  ¤ Surdegskanelbulle, bakad med mycket smör och kärlek.


 • Grillfabriken »  Cateringföretaget som erbjuder allt för fest, bröllop, företagsevent, festivaler, mässor, marknader. Med 30 års erfarenhet i kök har man fyllt receptboken med allt från Svenska klassiker till arabisk mat och på senare år mycket Amerikansk bbq från södern.
  ¤ Provsmakning av smoked brisket.
  ¤ Mmå pulledpork burgare.

 • Hellmanska Gården »  Här finns allt från dagens lunch, matiga mackor, bakverk och hemlagade bärpajer, till gott och rättvisemärkt kaffe av alla de slag. Här är fokus på lokala råvaror och ekologiskt. Hellmans samarbetar med Bondens Nära och tilsammans serverar vi:
  ¤ Provsmakning av het lins och rotsakssoppa på lokala grönsaker samt surdegscrostini toppad med rökt kött från Onsberga gård eller vegetariskt alternativ toppad med hemgjord hummus.
  ¤ Hellmans minisemlor med ekologisk grädde och mandel. 


 • Kolmårdens Äppelmusteri »  År 2012 startades detta musteri med tanken att inte låta alla äpplen bara gå till spillo. Sedan dess har andra produkter också vuxit fram.
  ¤ Provsmakning av rapsolja, vinäger, vinegrette och citronolja. 

 • Mårtens Hus »  Vegetarisk och vegansk trädgårdscafé & restaurang som brinner för bra råvaror och bra teknik i köket. Maten och fikautbudet varierar och är säsongsbetonat.
  ¤ Provsmakning av en slät och smakrik morotssoppa toppad med chiliolja
  ¤ En värmande chili stouthgryta som serveras med nachos och tillbehör
  ¤ Mårtens Hus veganska Skagen
  ¤ Ett varierat utbud av sötsaker á la Mårtens Hus.

 • Nils Oscar »  Har ölbryggare som brinner för detaljer som gör smakupplevelsen till något utöver det vanliga. De har en stor fin lokal där man håller provsmakningar för bokade sällskap. Deras vision är klassisk öl med modern stil. Kom och smaka på deras alkoholfria öl som blivit en riktig storsäljare.
  ¤ Provsmakning av Nils Oscars goda alkoholfria öl.

 • Nyköping Strands hotell och restaurangskola »  Skolan har grönt fokus med inriktning på "Zerowaste”, med det menas att utnyttja råvarorna till fullo och inget onödigt spill. Här finns även ett eget bageri och konditori.
  ¤ Provsmakning av dinkelotto från Warbro Kvarn med kyckling och bovete.
  ¤ Röd linssoppa med pinnbröd.
  ¤ Viltkorv med bröd och tillbehör.
  ¤ Glödbakad rotselleri, svamp, kål och crunch.
  ¤ Porchetta, jordärtskockspuré och poppat bovete.
  ¤ Sörmlänsk taco med rökt gös, vinteräpple, kål och pepparrot.
  ¤ Hallon och havtornsmousse.
  ¤ Semla i burk.


 • Nystugan Ekogård »  Ett KRAV-certifierat familjejordbruk med dikor, får, höns och häst. De frilandsodlar även grönsaker. På gården finns en liten gårdsbutik med ägg, kött, grönsaker och lammskinn till försäljning. 
  ¤ Provsmakning av Nystugans goda ostkorv, choritzo.
  ¤ Nystugans fläskgryta.


 • Restaurang Umgås »  En kvarterskrog i Nyköping. Här serveras à la carte, dagens lunch och här finns även en caféverksamhet. Här möts ni inte bara av vällagad husmanskost och ett kök med höga ambitioner utan här finns också omtanke om människa och miljö.
  ¤ Provsmakning av krämig kantarellsoppa med sörmländska kantareller serveras med Umgås hembakade lantbröd samt örtfärskost & picklad rödlök.
 • Stenbro musteri »  Drivs av två generationer där ambitionen är att musteriet under kommande åren får sällskap med en egen butik och ett café. 
  ¤ Provsmakning av äppelmust, äppelchutney, marmelader, äppelmos och rabarbernektar.

 • Tony's Pizza »  Familjen Gerasovski serverar fräscha pizzor där degen bakas varje morgon med kärlek och omsorg. Tony Gerasovski vann 2011 SM i pizzabakning med sin hjortpizza och har även startat en pizzafabrik här i stan med pizzaleverans till matbutiker. 
  ¤ Provsmakning av Tony's goda pizzor.
 • VarDagsRum »  Erbjuder nybakat matbröd, kaffebröd och specialiteter till vardag och fest. Bakverken tillverkas lokalt av Birgers Konditori där hemligheten bakom de goda smakerna är ett traditionellt hantverk och råvaror av högsta kvalitet. 
  ¤ Provsmakning av varm choklad med varierande smaksättningar samt olika cupcakes.

 • Öster Malma »  Här är  temat vilt! Maten kommer från naturen nära Öster Malma slott, direkt till det egna viltslakteriet, vidare till gårdsbutiken och till gästerna på restaurangen.
  ¤ Provsmakning av Öster Malmas goda gulasch.

 • Ösvreta Gård » Gårdsbutik med lamm- och nötkött, mjölk och vackra lammskinn från gården. Utvalda marmelader och dryck från närområdet. Samarbetar med Birgittas Trädgård.
  ¤ Provsmakning av den populära och goda eldosten, serveras med en cole slaw gjord på svenska rotfrukter/kål och egen youghurtsås.


Läs mer om varje aktör på respektive hemsidor som ligger länkat i texten.

Underhållning

Sisters of Soul guidar oss genom kvällen, underhåller och minglar runt bland bodarna. 

Biljetter och priser

Matbiljetter finns att köpa i förväg på Turistbyrån i Rådhuset och på Rosvalla. Den 29 januari kan du köpa biljetter direkt på plats från kl.16.

Du köper 3 biljetter för 100 kronor och löser då in en biljett mot en maträtt i någon av matbodarna.

Vill du medverka som aktör?

Läs mer på webbsidan för medverkande på Nyköpings Arenor.

Kontakta Susanna Skatteboe (projektassistent) eller Claes Hidegård (projektledare)

susanna.skatteboe@nykoping.se 0155-24 83 67

claes.hidegard@nykoping.se 0155-45 74 20