Nationaldagen Play – 6 juni

Välkommen till nationaldagsfirandet i Nyköping!
Musik, tal och flaggan i topp när årets firande av nationaldagen blir digital.

 

 

 

 

Musik och glada hälsningar från Rosenkullaskolan åk 1, Lärabandet på Kulturskolan, Filharmonikerna, Ångslupen Munter, Aikidos förening, Ung Kraft, Folkdanslaget och Automobilsällskapet. 

Se också nationaldagstal med Mohammed Mouaid, kommunfullmäktiges ordförande och nationaldagstal med Beatrice Ask, landshövdning i Sörmlands län. Båda talen finns att läsa i sin helhet längst ner på sidan.

Glad nationaldag – Heja Sverige!

 

Nationaldagen i Nyköping 1987

SVTs inspelning av nationaldagen i Nyköping 1987

 

 

Nationaldagstal

Nationaldagstal med Mohammed Mouaid, kommunfullmäktiges ordförande

Kära nationaldagsfirare och Nyköpingsbor. Jag som står här heter Mohammed Mouaid och är kommunfullmäktiges ordförande och en stolt världsmedborgare, svensk medborgare och Nyköpingsbo.

Varmt välkomna till årets nationaldagsfirande i Nyköpings kommun. Ett minst sagt annorlunda firande än vad vi är vana vid. I pandemins spår har vi varit tvungna att anpassa oss till en ny verklighet som vi befinner oss i. Nya bestämmelser, nya restriktioner och nya beteenden. Ja, pandemin har vänt upp och ner på hela vår värld. Men vi har inte gett upp, vi har inte ställt in utan vi har ställt om. Och det ska vi fortsätta med.

Jag längtar till att allt går tillbaka till det normala igen. Jag längtar till att öppna dörren hemma hos min mamma och ge henne en stor kram. Jag längtar till att kunna resa som vanligt igen, upptäcka världen, sevärdheter, smakupplevelser, sol och bad. Jag längtar till att gå på fest. Jag menar vem är inte sugen på att gå på fest.

För att vi ska lyckas gå tillbaka till något som liknar det normala igen så måste vi tillsammans fortsätta kämpa. Och här måste vi ha tillit. Tillit till våra myndigheter och institutioner, till våra experter och framför allt tillit tillvarandra.

Vi måste tillsammans fortsätta ta ansvar för att hindra smittspridningen. Vi måste se till att inte överbelasta sjukvården. Vi har och kommer alltid att värna om ett tryggt och fungerande samhälle.

Jag vill passa på att tacka våra hjältar inom sjukvården. Undersköterskor, sjuksköterskor, doktorer och all vårdpersonal som i full mundering dag och natt gör sitt yttersta för att rädda liv. Stort tack till er, ni är ovärderliga.

Vi har ju sett pandemins mörka sidor och hur olika branscher drabbats. Vissa mer än andra. Till er vill jag säga håll ut.

Jag måste också säga att jag är väldigt imponerad av hur kreativa och ny tänkande våra företagare och entreprenörer har varit under pandemin. Man har snabbt ställt om och anpassat sin verksamhet. Man har sett att med förändringar kommer också möjligheter.
Idag firar vi Sveriges Nationaldag och om vi går tillbaka i tiden så var det som denna dag år 1523 som Gustav Vasa blev vald till Sveriges kung och lyckades ena riket. 286 år senare den 6 juni 1809 gick styret över från kungen till riksdagen. Ett stort steg i den svenska demokratins utveckling. Och på tal om Demokrati - det absolut viktigaste vi har - så vill jag lyfta upp att i år fyller demokratin 100 år i Sverige. Det var nämligen år 1921 då kvinnor fick rösträtt i Sverige.

Idag på nationaldagen välkomnar vi också nya medborgare i Sverige. Till er som är nya medborgare vill jag säga varmt välkomna till vårt land. Hoppas ni kommer att trivas här och att ni kommer att bidra till vår gemensamma framtid.

Ja, Sverige det fantastiska landet. Jag brukar kalla dig för möjligheternas land. För vem viste att den lilla pojken från det palestinska flyktinglägret skulle en dag stå här och hålla ett nationaldagstal som kommunfullmäktiges ordförande.

Jag villavsluta mitt tal med dessa ord: Du gamla, du fria, du fjällhöga nord....
Grattis på din dag mitt kära Sverige och Tack för toleransen, Tack för demokratin, Tack för mänskliga rättigheter, Tack för en andra chans till ett värdigare liv och tack för den rika mångfalden. Jag är stolt att vara medborgare i världens bästa land.

Nationaldagstal med Beatrice Ask, landshövding

Fram till 1983 firade vi i Sverige ”Svenska flaggans dag” den 6 juni. Numera är det Sveriges Nationaldag, många är lediga och den svenska flaggan vajar runtom i hela landet.

De två historiska händelser som är grunden till valet av dag är att det var just den 6 juni 1523 som Gustav Vasa valdes till kung i Sverige. Det medförde att Sverige bröt sig ur Kalmarunionen med Danmark och Norge och åter blev ett självständigt land med en egen kung och en ny kunglig dynasti, Vasaätten. Det var också 6 juni 1809 som riksdagen beslutade om den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige.

Nationaldagen ger alla i Sverige en gemensam dag när vi kan fira vårt land och de gemensamma värderingar och den demokrati vi har. Det är också en dag när vi kan glädjas åt vår natur, vår långa period av fred och frihet, vår industri och kultur, våra städer och arkitektur. Och naturligtvis oss själva. För människor och gemenskap med varandra är viktigt.

Våren 1893 hölls den första vårfesten på Skansen i Stockholm på initiativ av Skansens grundare Artur Hazelius. Festen fick sin avslutning den 6 juni med en stor flaggfest.
Även idag firas Sverige från Skansen och runtom i landet. Men pandemin gör att mycket även i år måste ske i alternativa former.

Här i Nyköping och i Södermanland gläds vi åt det fina sommarvädret och grönskan när den är som allra vackrast. Vi tänker på och är tacksamma över alla insatser som gjorts och görs för allas vår hälsa och trygghet under pandemin. Ingen nämnd och ingen glömd.

Ta hand om er och varandra! Ha en riktigt fin Nationaldag!