Upp med ridån!
I utställningen intill magasinet visar vi ett urval av modellteatrarna med scener från sagornas värld. Här finns också en digital skärm där du kan titta närmare på samlingen genom foto och 3D-skanningar.
Guidade visningar 2024
Onsdag 5 april klockan 13:00
Fredag 24 maj klockan 13:00
Onsdag 29 maj klockan 13:00
Kom Harald Gripes stora modellteaterskatt riktigt nära. Här får du upptäcka en egen värld av miniatyrlandskap och höra historien om fenomenet modellteater, om sagor, samlande och uppfinningsrikedom.
Cirka 60 minuter.
Gratis att delta, men begränsat antal platser. Plats bokas digitalt fram till 30 minuter före visningens start. Ytterkläder och väskor ej får tas med på visningen. Låsbara skåp för förvaring finns på nedre botten.
Boka en egen visning
Vill du boka en egen visning i utställningen? Vänligen läs mer här.
Vid utställningen finns en läshörna med sagoböcker.
Vad är en modellteater?
En modellteater är en teater i miniatyr, tillverkad av papper. Den kan vara så liten att den ryms i en tändsticksask eller så stor att den med lätthet fyller ut en dörröppning men allra vanligast är en scenyta på 70 x 60 centimeter. I modellteatern används figurer och dekorationer till olika pjäser. För att kunna röra figurerna över scenen används figurförare, ett slags metallpinnar som manövreras från sidan och sticks in mellan kulisserna. Modellteatern är nämligen inte bara en modell utan också en riktig teater som det är meningen att man skall spela på!
Historien bakom Gripes modellteatermuseum
Harald Gripe var en svensk konstnär och illustratör och var gift med författaren Maria Gripe, vars ungdomsböcker han illustrerade. Harald var en hängiven samlare av modellteatrar och kort före sin död donerade han sin stora samling till Nyköpings kommun. Det blev grunden för Sveriges enda modellteatermuseum, Gripes Modellteatermuseum. Museet stängdes 2018 men har öppnats på nytt i Sörmlands museums lokaler.
Ett samarbete med Nyköpings kommun
Harald Gripes modellteatersamling på Sörmlands museum innehåller samlingar som tidigare visades på Gripemuseet i Västra småskolan i Nyköping men också fler föremål såsom modellteatrar från Priors i Köpenhamn och Kortedala modellteater. Modellteatersamlingen på Sörmlands museum är en deposition från Nyköpings kommun och ingår alltså inte i museets ordinarie samlingar.
Faciliteter
- Butik/kiosk
- Barnvänligt
- Hiss
- Hjärtstartare
- Kafé
- Parkering för rörelsehindrad
- Rullstolsanpassat
- Rökfritt
- RWC
- Wifi