Simonberget naturreservat
Naturreservat består av de två bergskullarna Simonberget och Kummelberget. Här finns leder där det är tillåtet att klättra.
Hitta till Simonberget
Bil / Cykla
Reservatet ligger strax öster om Tunabergs kyrka, ca 12 km sydväst om Nyköping. Från Nyköping och Oxelösund åker du mot Nävekvarn på väg 511. Följ skyltar mot Koppartorp in på väg 513. Kör genom samhället Buskhyttan och fortsätt ytterligare 2,5 km till Koppartorp. Parkering finns längs huvudvägen.
Kollektivtrafik
Ta bussen 561 mot Nävekvarn. Byt buss vid Buskhyttan till buss 562 till Koppartorp. Hållplatsen ”Tunabergs kyrka” ligger cirka 500 meter väster om reservatets parkeringsplats. Kontrollera tidtabeller på sormlandstrafiken.se
Läs mer om Simonberget och hitta kartor och serviceinformation på Länsstyrelsens webbplats.
Sörmlandsleden går i området och upp på höjden
I reservatet finns också bra möjligheter till vandring då Sörmlandsleden har en rundslinga som går i området. Förutom att besökaren bjuds på en gammal skog i ett kuperat landskap så ligger naturreservatet i en värdefull kulturbygd där det tidigare har bedrivits gruvverksamhet.
Simonberget är en del av den svenska klätterhistorien. Den mäktiga klippväggen har i decenier lockat många erfarna alpinister och kända sportklättrare som har testat sina jamkunskaper i bergets fina sprickor. Berget ligger vid Koppartorp cirka 15 km från Nyköping. Om man inte har besökt Simonberget, så kan man inte påstå sig känna till svensk klippklättring till fullo.
Den äventyrliga vandraren, klättrar längst med bergsväggen upp på berget av kompakt granit, branta hällar, utskjutande stenpartier och finurliga vertikala spricksystem. Men för den som vill se ut över trädtopparna utan att klättra, kan bestiga Simonberget till fots via Sörmlandsledens etapp 41:1-2. Väl uppe är utsikten storslagen. Nedanför Simonberget ligger den stilla jordbruksbygden Koppartorp.
Fågelskyddsområde på Kummelberget
Kummelberget är med sina dryga 80 meter över havet det högsta av de två bergen, men här råder klätterförbud på grund av fågelskyddsområde. Skogarna domineras av tall, gran, ek och andra lövträd. Mycket av skogen är över 100 år gammal, enstaka tallar troligen över 200 år gamla.
Förr skogsbruk, nu naturskog
De delar av reservatet som tidigare utnyttjats för skogsbruk ska nu få utvecklas mot naturskog, med undantag för delar av lövskogen. Växtligheten varierar från olika ljung- och grästyper på bergen till mer örtrika typer i sluttningarna mot söder.
Se och göra i Koppartorp
Koppartorp var centralpunkten för bergbruket i Tunaberg som har anor från 1300-talet. Ett gruvmuseum har byggts upp med föremål från gamla tiders gruvarbete.
Öppettider 1 juli - 11 augusti alla dag kl. 12.00 - 17.00
Entré 50 kr vuxen, 0 - 15 år fritt inträde.