Familj som leker på i isen i vinterlandskap.

Anna Holst, lärare på Naturskolan i Nyköping, tipsar om vintriga utomhusaktiviteter för små och stora!

Tips på sportlovsaktiviteter för lite yngre barn?

  • Pulka är förstås nummer ett - det kan man inte tröttna på tycker jag!
  • Bygg en rodelbana i en stor snöhög för petflaskor fyllda med vatten eller is.
  • Trampa upp ett stort hjul med ekrar på en gräsmatta med orörd snö och lek "Räven och Hararna". Man får bara springa i de upptrampade spåren (gäller både harar och räven) och räven ska förstås försöka fånga hararna. Hitta på mer regler eftersom, kanske ett litet bo för harpaltarna kan var bra!?
  • Bygg snödjur istället för snögubbar.
  • Gör en isdekoration. Ställ två olika stora hinkar i varandra med vatten emellan de. Låt frysa ihop över natten. Lägg gärna i lite fina blad och kvistar i vattnet för dekoration. Dagen därpå tar ni ut isklumpen ur hinkarna och ställer ett ljus inuti.
  • Ta reda på hur långt olika djur kan hoppa och märk i snön. Testa och se om ni kan hoppa lika långt! Ekorren kan till exempel hoppa 1,5 meter - från stillastående!

Tips på sportlovsaktiviteter för lite äldre barn?

  • Pulkaåkning och skidor förstås!
  • Gör en spännande reflexbana i skogen till en kompis. Göm gärna en skatt på slutet. Låt kompisen gå banan när det är riktigt mörkt. Tänk på att reflexerna måste tas ner efteråt. Ungefär 20 meter är lagom att ha mellan reflexerna och banan måste vara på en plats utan gatlyktor. Tänk på att reflexen måste sitta riktad år det håll personen kommer ifrån, alltså från reflexen innan. Jag tycker att de smidigaste reflexerna är de som är som ett band som man kan rulla runt en gren eller en smal stam.
  • Laga en enkel lunch ute på Trangia kök (med en vuxen). Tortellini är till exempel både enkelt och gott!
  • Gör en riktig brasa (med en vuxen). Om du har en stekpanna (helst i järn) eller en murrika kan du steka Krabbelurer! Det är supergott! Vänd de gärna i socker och kanel när de är klara. Här är receptet:

Krabbelurer

ca. 30 st. (lagom för cirka. 4 st. kakmonster)

1,5 dl socker
2 ägg
1,5 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
(margarin att steka i)

Rör ihop alla ingredienser. Ha lite margarin i en stekpanna, lägg små klickar av krabbelursmeten i stekpannan och grädda. Mums!

Räv i vinterlandskap


Hur lär man känna naturen på vintern?

  • Gå ut! Leta rätt på en fin plats i solen och gräv en soffa. Ta med gott fika och kanske ett trevligt sällskap och något att sitta på. Om solen värmer kan man lyssna på takdroppet från taken och alla fåglar som redan börjat sjunga.
  • Leta spår i snön. Ta med ett måttband så att du kan mäta storleken på spåret. Om det är kallt kan man fotografera det man hittar och sedan söka i böcker och på nätet när man kommer hem. Vanliga djur runt Nyköping är hare, ekorre, skata, mus, räv, hund, katt, rådjur, hjort, vildvsin, älg och så människa förstås! Den sistnämnda lämnar ibland spår i form av skräp efter sig... Ta gärna med det hem så blir du en hjälte!
  • Mata fåglarna utanför fönstret. Studera de inifrån eller utifrån.


Bästa matsäcken för sportlovet?

Om man vill göra upp en eld är ju Krabbelurer ett jättegott fika. Vill man ha något lite matigare kan man göra mackor hemma som man sedan grillar över öppen eld på galler eller i ett halster. Då går det dessutom att äta matsäcken som den är om det kniper och man inte orkar göra upp någon eld. 

Har du några favoritställen för vinteraktiviteter i Nyköping?

Ekensberg är trevligt med lite mindre barn. Där finns både fin pulkaåkning (ofta i solen!) och fin skidåkning plus eldstäder och en liten toalett. Annars är ju Söra ett toppenställe, särskilt om isen är plogad. Även ängarna bakom Bullersta är fina för både skidåkning (ospårat) och annat. Där finns också vindskydd och iordningställda eldstäder.

Berätta, vad är Naturskolan?

Naturskolan drivs av Nyköpings kommun och riktar sig till elever och personal från förskoleklass upp till årskurs 6 i alla de kommunala skolorna. Naturskolan träffar eleverna klassvis utomhus i deras egna skolskogar. Vi har olika teman anpassade till respektive årskurs.

Alla våra teman handlar om förstås natur och miljö men faktiskt så arbetar vi också med många andra ämnen under våra pass. Det kan bli både matte, svenska och historia under ett och samma pass!

Naturskolan arbetar med något som kallas för utomhuspedagogik. Då arbetar man utomhus och varvar teori med praktiska övningar och lekar. På så sätt lär barnen in med hela kroppen och alla sinnen vilket ökar förmågan att samarbeta och sänker stressnivån i elevgruppen. Som en bonus får eleverna dessutom röra på sig vilket är bra för för både kropp och knopp!

Förutom att vi besöker skolorna i deras skolskogar har vi också verksamhet ute på Söra, där vi även har vårt kontor. Vi bedriver också lägerverksamhet på Sävö, i Sörmlands skärgård. Där har vi undervisning höst och vår främst för årskurs 5-6, men även för högstadiet och gymnasiet.

Läs mer på Nyköpings kommuns webbplats om Naturskolan