Visit Nykoping (en)

Utforska historiens spår i Nyköping

Nyköping och dess omgivningar bär på tusentals år av historia, med fornlämningar som berättar om hur människor levde och samlades här genom tiderna. Från hällristningar till runstenar finns det mycket att upptäcka för den som vill göra en tidsresa till det förflutna.

Södermanland är rikt på hällristningar, med över 1 500 kända hällar och block. Dessa ristningar, som skapades för cirka 4 000 år sedan, finns främst på stenblock nära vatten eller sandmarker. De ger oss en unik inblick i bronsålderns liv och tro.

Visste du att Södermanland är det näst runstenrikaste landskapet i världen, efter Uppland? I området norr om Nyköping finns det gott om runstenar. De flesta runstenarna i Sverige är från järnåldern och berättar om minnen, resor och makt. Många är placerade vid vägar, brofästen eller kyrkor och var troligen färgglatt målade för att dra uppmärksamhet.

Ge dig ut på äventyr och upptäck fornlämningar i och runt Nyköping.

Alla Helgona kyrka - runsten

Vid Alla Helgon kyrka i innerstaden finns en runsten. Stenen är inmurad på utsidan av kyrkan, i den gamla sakristians norra mur. På den står: ”Gudfast, Säulv reste stenen efter Holmsten, sin broder”.

Kyrkan hittar du på Östra Torget, mitt emot Prosten Pihls Gård i centrala Nyköping.

Kila-åns kastal

Nära Svanvikens naturreservat hittar du en kastal, som troligen är äldre än den försvarsborg som var grunden till Nyköpingshus. Kastalen byggdes för att försvara det dåtida inloppet från Svanviken. Kilaån var på den tiden bredare och djupare och därmed en viktig farled.

På samma plats där dagens bro ligger fanns även en tidigare bro som brändes ner för att försinka ryssarnas framfart 1719. Men att bränna ner den hjälpte inte så mycket då ryssarna enkelt kunde vada över. Hur de fick över kanonerna är svårare att förstå, men lyckades de dra kanoner kilometervis genom skog, stockar och sten var nog att vada över ån inget stort problem.

Du hittar till kastalen via Bergshammarvägen. Sväng där till vänster vid skylten ”Kilaåns kastal.”

 

Längs väg 52

Släbro fornlämningsområde

Ett spännande fornlämningsområde med hällristningar, gravfält, runstenar, hålvägar och broläggning. Intill runstenarna finns gravhögar som hörde till gårdarna Släbro och Broby. De världsunika Slätborstningarna upptäcktes 1984 och är hällristningar med hundratals figurer och skålgropar. Många av motiven är unika i sitt slag.

Vrena kyrka - runsten

Längs väg 52 kan du göra ett stopp vid Vrena kyrka. Missa då inte runstenen som är inmurad i kyrkan! Den ligger nära marken till höger om ingången. På stenen står det ”Nänner och Tidkunne reste stenen efter Ulv, sin broder”.

 

Längs väg 223

Uppsa kulle

Uppsa kulle är Södermanlands största forntida gravhög, 55 meter i diameter och 9 meter hög. Platsen sägs ha magiska krafter som ger själen ro. Vandra upp på kullen och se ut över landskapet - härifrån får du en fin utsikt!