Ateljé Lena Appel

Bild till verksamhet: Ateljé Lena Appel0
Bild till verksamhet: Ateljé Lena Appel1
Bild till verksamhet: Ateljé Lena Appel2
Behmbrogatan 5, 611 34 Nyköping +46707713033

Färg och form är mitt språk och det har helande krafter. Jag säljer mina verk. Jag håller workshop/kurs för dig som vill hitta din skapande själ och må bra.

Jag har varit verksam som bildkonstnär sedan jag tog min Magisterexamen i fri konst 1995 vid Umeå Konsthögskola, Umeå Universitet.
Den röda tråd som löpt genom mitt konstnärskap, som omfattat teckning, måleri, installationer, objekt och interaktiva verk har och är människans behov, och hur vi ska klara av livet. På olika sätt har jag vänt och vridit på den frågan. Från början mer som en självupptagen själ, som hade svår ångest och brottades med varför det var så. Många terapitimmar har det blivit. Men när jag fick vara kreativ lindrades symptomen och jag fick en frist, och kunde återhämta mig. 

Sedan tjugo år tillbaka har fokus förflyttats till autism, utvecklingsstörning och andra neuropsykiatriska tillstånd. I och med att min andre son föddes 2000, och det stod klart efter en tid att det var bland annat autism han hade, blev förstås allt annorlunda. Med mitt skapande har jag bearbetat resan med ett barn som inte passar in i normer. Det har varit tufft och inneburit ohälsa för mig och mina barn. Och det är en resa som pågår.
Genom detta har jag mitt skapande, som en loggbok. Jag kan inte annat än att konstatera att mitt yrke som konstnär nog har räddat barnen och mig litegrann genom åren.
Framför allt har det givit mig förståelsen och övertygelsen om vikten av att få vara en kreativ varelse.

I sju år har jag undervisat i bland annat teckning och måleri på konstskola, Nyköpings Folkhögskola. Där mötte jag många människor i olika livssituationer, som kunde hitta en fristad i skapandet. Det var en sann glädje att möta en ny person vid terminsstart och "vinka hejdå" två år senare till någon som växt som människa, och med kraft och glädje gick vidare i livet.

Det är inte bara barn som behöver uttrycka sig. Någon gång under vår resa faller det bort. I dag är vi mer konsumenter. Alla skärmar som erbjuder förströelse, och där vi väldigt sällan interagerar själva. Vi matas med budskap om hur vi ska se ut, vara och göra. Den psykiska ohälsan är ett stort problem. Jag skulle vilja bidra till att visa på att skapandet är en av många vägar till en bättre hälsa för människor i alla åldrar. Därför vill jag ge kurser/workshops för alla som känner den minsta lust till att prova. För alla kan och har rätten till att vara en skapande människa. För mer information om det mejla: office@lenaappel.se. Så kan jag berätta mer.

Öppettider

Jag har öppet i min ateljé när det är evenemang. Vill ni komma i kontakt med mig för besök eller annat? Ring eller smsa 070-7713033, så bokar vi ett möte.

Faciliteter

  • Barnvänligt
  • Hiss
  • Husdjur välkomna
  • Rökfritt