Guidade turer

Historien i Sörmland

0155-24 57 02.

Historien i Sörmland är en utomhusutställning med skyltar på röda vimpelprydda stolpar i hela Sörmland, på tretton olika platser.

Historien i Sörmland Historien i Sörmland är en utomhusutställning med skyltar på röda vimpelprydda stolpar i hela Sörmland. På tretton platser i Sörmland kan du ta del av Sveriges och Sörmlands historia utifrån olika teman och med lokala exempel. Varje ort har sitt tema, sin del av historien.

Vi utgår från det sörmländska kulturarvet och den specifika platsen och sätter in detta i större sammanhang, vi ser Sörmland i världen och världen i Sörmland. Historien i Sörmland berättar intressanta och roliga historier som kan ge perspektiv på nutiden eller på hur det är att vara människa.Nyköping - Stadsliv - tryck här för att ladda ner pdfVad finns i en stad? Och hur skiljer en stad från landsbygden? I Nyköping berättar röda skyltar om staden som livsplats under flera hundra år. 

Vad finns i en stad? Och vad skiljer en stad från landsbygden? 

I Nyköping berättar vi om staden som livsplats under flera hundra år.

Visst är en stad hus, gator, trafik och affärer. Men viktigast av allt är de många människor som alla på sitt sätt är med och formar stadens karaktär. Om dessa människor berättar vi om på trettiofem stolpar med röda vimplar i Nyköping. 

Det handlar om människor i Nyköping men också om hur livet har sett ut i allmänhet i svenska städer av Nyköpings storlek. Vi möter många olika stadsbor som hattmakare, fabriksarbetare, hembiträden, köpmän, sopkörare, kolonister och många fler.

Utställningen består av 35 röda skyltar som sitter utomhus.

På vissa ställen går det att lyssna på berättelser i en ljudburk. Historien i Sörmland - Nyköping är ett samarbete mellan Sörmlands museum och Nyköpings kommun.

Här kommer de övriga platserna historien i Sörmland finns på. Här kan du läsa samtliga pdf:er. 

 

Öppettider

Alltid öppet.