Nyköpings Bushidoförening

Judo
Judoträning
Eskilstunavägen 7, Nyköping

Kampsport och självförsvar med tradition och kvalitet!

OBS! Pga rådande situation med smittspridning måste anpassa vi vår verksamhet, och just nu har vi därför inte möjlighet att ta emot nybörjare.

 

Nyköpings Bushidoförening har bedrivit kampsportsträning sedan 1968.
Vi har träning för både barn, ungdomar och vuxna inom flera stilar:

  • Judo
  • Brazilian jiu-jitsu
  • Aikido

Budo eller budō (武道, "krigarens väg") är det japanska samlingsnamnet för kampkonster. Budo omges av en filosofi delvis hämtad från samurajernas hederskodex bushido och anses gå ut på att den budotränande genom sin träning ska bli en ädlare människa, med både stolthet och hög känsla för moral.

Vad är Judo?

DEN FÖLJSAMMA VÄGEN - Judo är en modern japansk kampsport skapad av Jigoro Kano ur olika jujutsustilar vid 1800-talets slut. Sporten fick sin stora spridning efter andra världskrigets slut till andra länder och är idag en olympisk sport. Målet i judo är att besegra sin motståndare genom att kasta och/eller utföra en fasthållning, ett halslås eller ett armlås. I judo förekommer det inte sparkar och slag, till skillnad från andra budoarter som karate och jujutsu, förutom i förutbestämda former i en kata.

Judon genomsyras av dess värdegrund som förespråkar respekt, anspråkslöshet, självkontroll, artighet, uppriktighet, heder, mod och vänskap.

Vad är Brazilian Jiu-jitsu?

DEN MODERNA KAMPSPORTEN – Brasiliansk jiujitsu förenar tradition med modern fighting. Stilen har sitt ursprung i moderna budosporter och skapades ur judo och jiujitsu. Grundtanken var att bygga ett system för självförsvar som fokuserade på att ta ner motståndaren till marken och använda lås och strypningar för att tvinga den att ge upp. Stilen är utvecklad för att en mindre utövare ska kunna besegra en större motståndare med hjälp av bättre teknik. Under de ca hundra åren som sporten funnits har den konstant utvecklats för att bli mer effektiv.

Träningen passar både tjejer och killar i alla åldrar som motion eller tävlingssport. Eftersom teknik alltid är avgörande passar träningen lika bra för en liten utövare som en som är stor och stark.

Vad är Aikido?

DEN FREDLIGA KAMPKONSTEN - Aikido är en nutida träningsform - en idrott inom Budo- och Kampsport. Aikido är också en konstform för upplevelse, uttryck och inre reflektion med ett uttalat samhällsengagemang. Aikido grundades av mästaren Morihei Ueshiba och har sina rötter i en tusenårig tradition att träna självförsvar. Aikido, med sin strängt uttalade icke-våldsprincip, har utvecklats internationellt sedan 1900-talets efterkrigstid, i samma anda som FN:s deklaration för de mänskliga rättigheterna från samma period. Etik men också estetik har sin givna plats i aikido. Den fredliga kampkonsten har den kallats.

Liten, stor, ung, gammal, kvinnor, män – alla tränar utifrån sina förutsättningar, tillsammans på lika villkor. Syftet med att träningen är att öka harmonin, i praktiken att lösa konflikter, inre som yttre. Utan kraft, utan smärta. Utan tävling, ingen vinnare, ingen förlorare. 

Våra träningstider och mer information hittar du på www.njk.nu

Du når oss via e-post info@njk.nu.

Vår träningslokal finns på Eskilstunavägen 7 i Oppeby.