Studierum och bibliotek

Bild till verksamhet: Studierum och bibliotek0
Tolagsgatan 8, Nyköping 0155-24 57 00

I Studierummet har du möjlighet att studera Sörmlands museums och Nyköpings kommuns samlingar som utgörs av arkiv, litteratur och föremål.

Studierum och bibliotek

I Studierummet har du möjlighet att studera Sörmlands museums och Nyköpings kommuns samlingar som utgörs av arkiv, litteratur och föremål. Vi har ett stort utbud av olika spännande berättelser om människor från olika tider och olika samhällsklasser. 

Vad är du intresserad av? Kanske drottning Desirées sidenskor? Vi hämtar det du vill studera närmare. Vi är också behjälpliga med arkivmaterial, referensbibliotek och släktforskning.

Studierummet är alltid bemannat av personal från Sörmlands museum och Nyköpings kommun. Kontakta studierummet om du vill beställa fram arkiv eller föremål. 

Öppettider

Tisdagar–fredagar: 13–17. 
Den 4 maj och 1 juni öppet 13–20.
Stängt 4 juli–16 augusti 2022.

Röda dagar stängt.

Fastighet och arkeologi

Är du nyfiken på ditt hus, din ort eller din kommun? Då ska du kolla hit. Här finns samlingar om större och mindre gårdar runtom i Södermanland. Ärendehandlingar inom kulturmiljövård, byggnadsvård och arkeologi, inventeringar, kartor och ritningar.

En del av de rapporter i byggnadsvård och arkeologi som Sörmlands museum har gett ut hittar du som pdf på: Rapporter i byggnadsvård och arkeologi.

PSST! Titta även efter vad Nyköpings kommun har för gamla byggnadsritningar och tomtkartor i Kommunarkivet.

Föreningar och företag

Här finns samlingar från både stora och små föreningar, organisationer och företag runtom i Södermanland, såsom: NK:s verkstäder, Periodens bomullsspinneri, Trosa Folkdansgille och Försäkringskassan. Är du intresserad av just Nyköping – kontakta även Stadsarkivet.

Bildarkiv

Samlingarna innehåller även ett gigantiskt bildmaterial på människor och byggnader från omkring 1860-talet och framåt. 

Väldigt många är digitaliserade och går att se via webben:

Bibliotek

Museets bibliotek, ett forskningsbibliotek, innehåller 30 000 volymer. Här finns kulturhistoria, historia, arkeologi, etnologi, konstvetenskap och genealogi. En viktig del av samlingen är sörmlandslitteraturen bestående av mer än 6 000 volymer.

Alla är välkomna att läsa men böckerna kan inte lånas hem. De måste läsas på plats. Du kan söka i vår bibliotekskatalog via Libris.

Forskardatorer

I Studierummet finns två bokningsbara forskardatorer med tillgång till bland annat Dödboken och Arkiv Digital. Bokningstid är 2 timmar i taget.

För mer information besök vår webbplats.

Så arbetar vi med covid-19

Besöksregler

Det är inte tillåtet att ha jackor, större väskor, mat och dryck i Studierummet eller biblioteket. Det finns skåp vid receptionen i entrén samt restaurang och matsäcksrum.

Öppettider

Tisdagar och fredagar: 13–17

Från och med den 1 mars: tisdagar–fredagar 13–17. 

Den 2 mars, 6 april, 4 maj och 1 juni öppet 13–20.

Faciliteter

 • Butik/kiosk
 • Bussparkering
 • Hiss
 • Hjärtstartare
 • Kafé
 • Parkering för rörelsehindrad
 • Rullstolsanpassat
 • Rökfritt
 • Skötrum
 • Toalett för funktionshindrade
 • Wifi