Svärta kyrka
Svärta kyrka - med anor från 1200-talet - ligger lantligt, tio minuters bilresa från Nyköping.
Svärta kyrka ligger i den nordligaste delen av Svärta socken, eftersom Svärtadalen länge var en vik av Östersjön. De äldsta delarna av kyrkan härrör från 1200-talet. Tillbyggnader och förändringar har gjorts på 1400-, 1500-, 1600- och 1800-talet. Tornet, som byggdes på 1400-talet har haft en annan färg, eftersom det omtalas 1688 att man ”kiöpt Rööfärga att göra torn-Muren såsom han förr war”.
1862 fick Svärta kyrka sin orgel byggd av P L Åkerman. I tornet finns tre klockor skänkta av olika herrskap på Sjösa. Altartavlan föreställer Jungfru Marie kyrkogång och är signerad Pehr Hörberg 1807. Dopfunten är huggen 1932 efter ritning av arkitekt Arre Essén. Predikstolen tillskrivs mästersnickaren Hans Behm och dateras till 1640-talet.
Den gamla kyrkan var rik på textilier. Mycket av det gamla förvaras på Statens historiska museum, bland annat en medeltida korkåpa med utsökt vackra broderier. Kyrkan äger en väl bevarad Karl XII:s bibel, tryckt 1703.
Vid den senaste restaureringen, som gjordes under 2009 och 2010 togs sidoskeppets bänkkvarter bort helt, liksom fyra bänkrader i mittskeppet. I långhuset uppfördes en läktarunderbyggnad med toalett, förråd, kapprum och vindfång vid entréerna till kyrkans sido-
skepp.
Svärta kyrka används främst sommartid och är en populär bröllops- och dopkyrka. Här hålls också konserterna "Musik i sommarkväll" under juli och augusti. Kyrkan är öppen i samband med gudstjänster och arrangemang.
Öppettider
Kyrkan är öppen i samband med verksamhet och gudstjänst. Se kalendariet på församlingens hemsida för aktuella verksamheter och gudstjänster.Faciliteter
- Parkering
- Rökfritt