Fläta i säv (fortsättning)
Om evenemanget
Kursen är utformad för nybörjare och mer erfarna. Att fläta i olika material tillhör ett av mänsklighetens äldsta hantverk.
Säv har använts och används på många platser. Under dagkursen får du fläta en liten korg och ett grytunderlägg. Du får lära dig om sävens egenskaper, hur det använts, vilka olika tekniker som använts i tillverkningen. Säv är ett material som är lätt att arbeta med, det kräver inga starka händer och passar såväl nybörjare som erfarna.
Världens äldsta hantverk, att fläta en korg? Vi flätar i säv, ett halvgräs som växer i vatten i sjöar, hav och vattendrag. Säv är smidigt, slitstark och väldigt lätt. I Finland som har en stor och levande tradition att slöjda i säv har materialet använts till både skor, väskor och mattor. Vi gör små korgar på fri hand och om tid finns kan du göra fler eller testa andra flättekniker och till exempel göra sjufläta eller grytunderlägg. Alla verktyg och allt material finns på plats och du behöver ingen förkunskap.
Vi har två kurser i flätning med säv, innehåll och upplägg på kursdagarna är snarlika. På lördagen är kursen främst för nybörjare, medan söndagen riktas till dig med någon erfarenhet av slöjd eller flätning. Det går utmärkt att gå båda dagarna för att andra dagen få möjlighet att testa ytterligare tekniker och arbeta mer på fri hand.
Extra möjlighet: Föreläsning lördag 5 april kl. 16.00-17.00 i Sörmlands museums textilverkstad.
Nina Eriksén berättar om sitt arbete med säv och ger föreläsningen 'Österbotten - Sävens finska hjärta'. Nina reste till finska Österbotten på en studieresa hösten 2024 där hon fördjupade sig i flätning av säv samt provade materialets olika egenskaper. Syftet var egen förkovran samt att öka allmänhetens kunskap om ett flexibelt och bortglömt slöjdmaterial. Kom och lyssna på Nina och lär dig om ett i Sverige bortglömt och sällan nyttjat slöjdmaterial. Det är kostnadsfritt att delta på föreläsningen.
Kursledare
Kursledare är Nina Eriksén, utbildad inom traditionell träslöjd på Sätergläntan - institutet för slöjd och hantverk i Dalarna. Hon är verksam i Simpnäs i Roslagen, där hon arbetar med korgflätning, svarvning, karvsnitt och samt håller slöjdkurser. Du hittar mer information Nina och hennes arbete på Instagram @Riktmärket.
Att ta med
En vass sekatör eller sax om du har annars finns verktyg att låna. Oömma kläder.
Kostnad
Ordinarie: 1 450 SEK
Medlem i Sörmlands Hemslöjdsföreningen: 1 250 SEK
Ungdom 16-25 år: 1 050 SEK
Anmälan
Sista dag för anmälan och biljettköp är 17 mars 2025.
Alla museets slöjdkurser arrangeras i samarbete med Hemslöjdsföreningen Sörmland och Hemslöjdens kurser.