En plats som känns i hjärtat

Lindeborgs Eco Retreat ligger på landsbygden utanför Nyköping omgiven av ängar, åkrar, odlingar och en glittrande sjö. Precis som ordet retreats betydelse, är detta en plats där du kan dra dig undan för stillhet och eftertänksamhet. Men här kan du även uppleva lyx, fast lyx på ett naturligt sätt.

Julia Lindeborg driver den ekologiska gården tillsammans med sin man Carl och gården kan beskrivas som deras bidrag i klimatkampen. Julia berättar att naturen, platsen och en möjlighet att försöka göra skillnad lockade dem att lämna Stockholm och karriärlivet.

"Mina barndoms somrar i Vrena utanför Nyköping väckte något hos mig som barn"

För Julia blev först yogan ett andningshål under hektiska jobbdagar och hon valde att utbilda sig till yogalärare. När hon och Carl sedan fick barn växte tanken mer och mer att de ville vara med och rädda planeten. De hittade till slut platsen för Lindeborgs Eco Retreat intill Hallbosjön i Sörmland. Idag är det en plats där du både kan komma ner i varv, bo över, ha konferens och äta i gårdsköket.

IMG_0775_roolove.jpg 

"Här kan du tillsammans med familj eller kollegor ha stället för er själva"

Verksamheten som har byggts upp har ett hållbarhetstänk rakt igenom. Vatten, uppvärmning, material, odlingar och mat, allt drivs som ett kretslopp. Julia berättar att här är även det lilla i fokus. Som mest kan 21 personer övernatta på gården samtidigt och gårdsrestaurangen tar max 20 - 25 personer, beroende på sammanhang. Matsalen är i orangeriet som de även kallar gårdsköket berättar Julia. Här knastrar gruset under fötterna, brasan sprakar under kyliga dagar och du kan tryggt slå dig ner och njuta av en riktigt god vegetarisk middag från gårdens odlingar.

Barnfamiljer trivs också på gården. Om sommaren passar gårdens stuga bra som boende eller en av hotellsviterna med fyra bäddar. Då övernattar familjer med självhushåll. Den lilla obemannade gårdsbutiken har då Julia fyllt med det bästa av gårdens odlade godsaker till försäljning. På så vis kan gästerna laga sin mat själva men samtidigt få smaka av odlingarna. Vill besökare bo ännu lite enklare och nära naturen finns nya naturkojor uppe i skogsbrynet att sova över i, berättar Julia.

IMG_0777_roolove.jpg

"När våra besökare lär sig något nytt av det vi gör, då har vi lyckats"

Julia pratar varmt om gårdsköket som har öppet utvalda helger. Då kan du komma till gården och njuta av en gourmetmiddag lagad av inbjudna svenska stjärnkockar. Julia berättar att många besökare kommer tillbaka då de vill uppleva gårdskökets mat igen och under nya säsonger. Gäster kommer även ofta till gården för kurser och till exempel yoga-retreats. Platsen och miljön, maten och lugnet tillsammans med yogan, ger en helhetsupplevelse av lugn och harmoni för kropp och själ, och upplevelsen av naturlig lyx.

"Nyköping har känslan av en småstad men med en storstads utbud"

Julia och familjen trivs i Nyköping och tipsar gärna sina gäster om sina personliga smultronställen. När de själva är lediga blir det ofta en tur till Nyköpings stadskärna för kultur, promenader längs med ån och besök på Sörmlands museum. Stendörren och Nävekvarn är andra pärlor som familjen Lindeborg gärna besöker.

Samarbetet med andra verksamheter är guld värt och Julia avslöjar att sommaren 2024 bjuder på ett kul konstprojekt och samarbete med konsthantverkare från stan på gården.

På Lindeborgs gård känns det extra varmt i hjärtat när man ser på allt de har åstadkommit och när man vet att allt de gör är för ett större syfte.

Julia ler när hon tänker efter. Hon skrattar till när hon hör en av de för stunden utländska gästerna spontant säga ”I wanna live here”.