Nynäs slott

Bild till verksamhet: Nynäs slott0
Bild till verksamhet: Nynäs slott1
Bild till verksamhet: Nynäs slott2
Nynäs, Tystberga 070 - 333 04 76

På Nynäs finns något för hela familjen!

Nynäs slott och naturreservat sträcker sig 3822 ha, över både hav, land och sjö. Här finns avskildheten, det finstämda och möjligheterna till naturnära upplevelser. Upptäck den kulturhistoriska skatt som finns här, bakom varje krön!
På Nynäs finns något för hela familjen, stora som små. Gå på en slottsvisning, beskåda blommor i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Följ med på guidade vandringar, skogsbad och yoga. Köp en pelargon i trädgårdsbutiken eller besök museigården Långmaren. 

Öppettider:

Utställningar, Gårdsbutik och Restaurang Nynäs:

22 juni - 18 augusti:  onsdag-söndag kl.11-16

 

 

Utställningar

 • Barnen på Nynäs - Följ med Anna, Sven, Gunnar och Märta i en lekvänlig utställning för barn och deras vuxna. Genom berättelse och lek kliver ni 100 år tillbaka i tiden på Nynäs gods. Prova på deras sysslor och påhittiga uppdrag genom vinter, vår, sommar och höst. Få en glimt av barnens vardag, lek och fantasi.
  En utställning där både stora och små känner historiens vingslag. Producerad av Sörmlands museum i samarbete med Nynäs slott.
 • Naturportalen - Hur många högar med bajs lägger en älg per dygn och vem är egentligen snabbast i skogen? Följ med maskoten Strix på ett naturäventyr! Under en lätt vandring på ca 1,3 kilometer möter små och stora besökare skogens vilda djur och växter med en stor lekfullhet. Interaktiva moment blandas med spännande fakta. Frågorna har garanterat besvarats vid vandringens slut! 
 • Fyll skafferiet! Genom föremål, foton och konserveringsmetoder ges historiska och nutida perspektiv på mathantverk. Producerad av Sörmlands museum.
 • Hållbara hus - om hur framtidens hållbara byggande kan lära av byggnadsvården och det traditionella bygghantverket. Producerad av Sörmlands museum.
 • Historien i Sörmland – tema godset. En utomhusutställning på slottsområdet och längs en cykel- och vandringsled. Ett trettiotal skyltar med röda vimplar berättar om kördrängar, husmamseller, herrskap, torpare, bönder, jungfruar och många fler.Producerad av Sörmlands museum.
 • Den lekfulla trädgården- Gå på upptäcktsfärd i grönsakslandet och odlingslådorna där det växer bär, örter, grönsaker och blommor att lukta och smaka på.
  Följ hinderbanan genom trädgården fram till uteköket där du kan laga allt som fantasin kan tänka sig! Hämta leksaker i det gamla hönshuset och prova att leka på det vis barnen gjorde förr!

Visningar

Klassisk visning
Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än fyrahundra år. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal.
Stängt för säsongen


Ny version: Dramatiserad visning "Älskade Eva"

Hälsa på hemma hos finansministerns familj! Under denna musikteaterupplevelse kliver du rakt in i 1850-talets Nynäs. Här träffar du den vänliga Friherrinnan Eva Gripenstedt i egen hög person men slungas även in i tjänstefolkets alla bestyr bland tvätt och porslin. Se till att hålla dig väl med den stränga Mamsell Carlsson!
Särskilt om hon inte hunnit ta sin dagliga tupplur…

Passar barn från 7 år. Text och musik Martina Wessman.
Biljetter köps i Gårdsbutiken. Gratis för barn t.o.m 16 år
Stängt för säsongen

 

Barnvisning för alla åldrar

Hur var det att bo i slottet för över 100 år sedan? Vad lekte barnen med, vilken mat serverades och var sov de?
Följ  med den snälla guvernanten Fröken Jansson på en spännande tidsresa hemma hos barnen Carl, Ebba och Alfred Gripenstedt.

Visningstid ca 30 min. Biljetter köps i Gårdsbutiken. Gratis för barn t.o.m 16 år
Stängt för säsongen

 

Kort om Nynäs slott

Slottet vakar vänligt över dig när du strövar runt, viskar historier från förr. Människor har gått precis där du går i många hundratals år. Byggt rummen, trampat upp stigarna.

Följ med oss till ett av Sörmlands mest intakta slott och hör historiens viskningar. Du kan se hur åren skiftar, och hur trender och livsstilar förändras med dem.

På Nynäs finns något för hela familjen, stora som små. Gå på en slottsvisning eller lär dig mer om de vilda djuren i skogen. Bada, paddla, fiska, ta en cykeltur eller besök museigården Långmaren. Besök roliga och tankeväckande utställningar. Ät en lunch, fika på Restaurang Nynäs eller ha en egen picknick på någon av de natursköna platserna i parken.

Du vill upptäcka mer av det här nya äventyret, men samtidigt passa på att bara andas. Du har tid för både och. Idag har du tid.

Öppettider

Utställningar, Gårdsbutik och Restaurang Nynäs:22 juni - 18 augusti: onsdag-söndag kl.11-16

Faciliteter

 • Butik/kiosk
 • Barnvänligt
 • Bussparkering
 • Hjärtstartare
 • Kafé
 • Kontantfritt
 • Parkering
 • Parkering för rörelsehindrad
 • Rullstolsanpassat
 • Skötrum
 • RWC

Tillgänglighet

Parkering för funktionsnedsatta är möjlig vid fähusets södra sida vid slottsparkens mur (Parkeringarna är försedda med skyltar, se karta nedan).

Allmänt: Slottet är ej tillgänglighetsanpassat. Visning av slottets kök är ett alternativ för de som har svårt att röra sig i huvudbyggnadens trappor även entrédörrarna kan upplevas som svåra att öppna. Ledsagare och personliga assistenter har alltid fri entré. Eventuell ledarhund får vistas i lokalerna.

Kontakta oss gärna före ditt besök, så kan vi svara på frågor om tillgängligheten för våra olika byggnader och parkområden, 0155- 26 15 05.