Nynäs, Tystberga 0155 - 26 15 05
Fler bilder
Nynäs slott
Nynäs slott

På Nynäs finns något för hela familjen.

Nynäs slott och naturreservat sträcker sig 3822 ha, över både hav, land och sjö. Här finns avskildheten, det finstämda och möjligheterna till naturnära upplevelser. Upptäck den kulturhistoriska skatt som finns här, bakom varje krön!
På Nynäs finns något för hela familjen, stora som små. Gå på en utomhusvisning, beskåda blommor i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Köp en pelargon i trädgårdsbutiken eller besök museigården Långmaren. 

Öppettider:

1/7-16/8 alla dagar 
22/8 - 27/9 lördag-söndag

Alltid kl. 11-17.

På grund av situationen kring det nya coronaviruset väljer Sörmlands Naturbruk, Nynäs slott, att  stänga vårt slott för all publik verksamhet under sommarsäsongen 2020.

 

Utställningar (Öppnar 1 juli)

 • Hållbara hus - om hur framtidens hållbara byggande kan lära av byggnadsvården och det traditionella bygghantverket.
 • Återbrukade berättelser - backa in i framtiden genom handgjorda möten mellan hemslöjdare från förr och dagens återbruksdesigners.
 • Det som alltid sker men aldrig synsom att vidga vyer och väcka engagemang.
 • I love Östersjön – hur mår egentligen Östersjön och hur angår det mig?
 • Historien i Sörmland – tema godset. En utomhusutställning på slottsområdet och längs en cykel- och vandringsled. Ett trettiotal skyltar med röda vimplar berättar om kördrängar, husmamseller, herrskap, torpare, bönder, jungfruar och många fler.

Visningar

Utomhusvisnig av slott och omgivningar:
Alla öppna dagar kl. 12,14 & 16.00. Biljetter köps i Butiken.

 

Kort historik om Nynäs slott

Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än trehundra år.

Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328. Sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna i landet, bland annat Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Linneskåpen är fyllda av textilier, ömt vårdade av slottsfruar genom sekler.

Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal. Hit hör bland annat den så kallade Hildebrandska guldbröllopstavlan, ett av de största porträtten i Sverige som beställts av en privatperson. De sista privata ägarna flyttade från slottet 1984. Idag ägs och vårdas husets inventarier av Nationalmuseum. Få slott i Sverige är så välbevarade som Nynäs slott.

Öppettider

1/7-16/8 Alla dagar

22/8-27/9 Lördag-söndag

Alltid kl. 11-17

Faciliteter

 • Butik/kiosk
 • Barnvänligt
 • Parkering
 • Parkering för rörelsehindrad
 • Rullstolsanpassat
 • Skötrum
 • Toalett för funktionshindrade

Tillgänglighet

Parkering för funktionsnedsatta är möjlig vid fähusets södra sida vid slottsparkens mur (Parkeringarna är försedda med skyltar, se karta nedan).

Allmänt: Slottet är ej tillgänglighetsanpassat. Visning av slottets kök är ett alternativ för de som har svårt att röra sig i huvudbyggnadens trappor även entrédörrarna kan upplevas som svåra att öppna. Ledsagare och personliga assistenter har alltid fri entré. Eventuell ledarhund får vistas i lokalerna.

Kontakta oss gärna före ditt besök, så kan vi svara på frågor om tillgängligheten för våra olika byggnader och parkområden, 0155- 26 15 05.