nyköpingsguiden.se
Nynäs slott
Nynäs slott

Nynäs slott

På Nynäs finns något för hela familjen.

På Nynäs finns något för hela familjen, stora som små. Gå på en slottsvisning, beskåda blommor i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Köp en pelargon i trädgårdsbutiken eller besök museigården Långmaren. Ta med egen picknickkorg eller besök café och restaurang.

Öppettider:
30 apr-14 jun lör-sön.
20 jun-16 aug alla dagar.
24 aug-29 sep lör-sön.
Öppet kl 10-17.

Utställningar

  • Hållbara hus - om hur framtidens hållbara byggande kan lära av byggnadsvården och det traditionella bygghantverket.
  • Älskas… ätas – om djuren vi kelar med och djuren vi äter.
  • Återbrukade berättelser - backa in i framtiden genom handgjorda möten mellan hemslöjdare från förr och dagens återbruksdesigners.
  • Det som alltid sker men aldrig synsom att vidga vyer och väcka engagemang.
  • I love Östersjön – hur mår egentligen Östersjön och hur angår det mig?
  • Historien i Sörmland – tema godset. En utomhusutställning på slottsområdet och längs en cykel- och vandringsled. Ett trettiotal skyltar med röda vimplar berättar om kördrängar, husmamseller, herrskap, torpare, bönder, jungfruar och många fler.

Visningar

Dramatiserad familjevisning:
1 maj-14 jun lör-sön kl 11.30 & 16.
20 jun-16 aug alla dagar kl 11:30 & 16.
22 aug-27 sep kl 11:30 & 16.
Tid ca 45 minuter. Vuxen 80 kr. Biljetter köps i butiken.

Slottsvisningar:
30 apr-14 jun lör-sön kl 13 (svenska) & 15 (engelska).
20 jun-16 aug alla dagar kl 13 (svenska) & 15:00 (engelska).
22 aug-27 sep kl 13 (svenska) & 15 (engelska).
Tid ca 1 timme. Vuxen 80 kr. Barn t o m 16 år gratis. Biljetter köps i butiken.

Öppet kök i det välbevarade slottsköket från sent 1800-tal. Varje fredag 11-17 Fredagar 20 jun-14 aug.

Kort historik om Nynäs slott

Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än trehundra år.

Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328. Sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna i landet, bland annat Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Linneskåpen är fyllda av textilier, ömt vårdade av slottsfruar genom sekler.

Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal. Hit hör bland annat den så kallade Hildebrandska guldbröllopstavlan, ett av de största porträtten i Sverige som beställts av en privatperson. De sista privata ägarna flyttade från slottet 1984. Idag ägs och vårdas husets inventarier av Nationalmuseum. Få slott i Sverige är så välbevarade som Nynäs slott.

Öppettider

Öppet hela sommaren 11 maj-22 jun lör-sön.
22 jun -18 aug alla dagar.
18 aug - 27 sep lör-sön.
Öppet kl 11-17. Butik/kiosk Barnvänligt Kafé Parkering Parkering för rörelsehindrad Rullstolsanpassat Skötrum Toalett för funktionshindrade

Tillgänglighet

Parkering för funktionsnedsatta är möjlig vid fähusets södra sida vid slottsparkens mur (Parkeringarna är försedda med skyltar, se karta nedan).

Allmänt: Slottet är ej tillgänglighetsanpassat. Visning av slottets kök är ett alternativ för de som har svårt att röra sig i huvudbyggnadens trappor även entrédörrarna kan upplevas som svåra att öppna. Ledsagare och personliga assistenter har alltid fri entré. Eventuell ledarhund får vistas i lokalerna.

Kontakta oss gärna före ditt besök, så kan vi svara på frågor om tillgängligheten för våra olika byggnader och parkområden, 0155- 26 15 05.