Nynäs slott

Nynäs, Tystberga 070 - 333 04 76

På Nynäs finns något för hela familjen!

Nynäs slott och naturreservat sträcker sig 3822 ha, över både hav, land och sjö. Här finns avskildheten, det finstämda och möjligheterna till naturnära upplevelser. Upptäck den kulturhistoriska skatt som finns här, bakom varje krön!
På Nynäs finns något för hela familjen, stora som små. Gå på en slottsvisning, beskåda blommor i slottsparken eller ströva på vandringsleder. Bada, paddla, fiska eller ta en cykeltur. Följ med på guidade vandringar, skogsbad och yoga. Köp en pelargon i trädgårdsbutiken eller besök museigården Långmaren. 

Öppettider:


Lör-sön 13 aug–25 sep

Alltid kl 11-16.

 

 

Utställningar

 • Naturportalen - Hur många högar med bajs lägger en älg per dygn och vem är egentligen snabbast i skogen? Följ med maskoten Strix på ett naturäventyr! Under en lätt vandring på ca 1,3 kilometer möter små och stora besökare skogens vilda djur och växter med en stor lekfullhet. Interaktiva moment blandas med spännande fakta. Frågorna har garanterat besvarats vid vandringens slut! 
 • Fyll skafferiet! Genom föremål, foton och konserveringsmetoder ges historiska och nutida perspektiv på mathantverk. Producerad av Sörmlands museum.
 • Hållbara hus - om hur framtidens hållbara byggande kan lära av byggnadsvården och det traditionella bygghantverket. Producerad av Sörmlands museum.
 • Historien i Sörmland – tema godset. En utomhusutställning på slottsområdet och längs en cykel- och vandringsled. Ett trettiotal skyltar med röda vimplar berättar om kördrängar, husmamseller, herrskap, torpare, bönder, jungfruar och många fler.Producerad av Sörmlands museum.
 • Den lekfulla trädgården- Gå på upptäcktsfärd i grönsakslandet och odlingslådorna där det växer bär, örter, grönsaker och blommor att lukta och smaka på.
  Följ hinderbanan genom trädgården fram till uteköket där du kan laga allt som fantasin kan tänka sig! Hämta leksaker i det gamla hönshuset och prova att leka på det vis barnen gjorde förr!

Visningar

Vuxen 80 kr. Barn t o m 16 år fri entré.
Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än fyrahundra år. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal.
Slottsvisningar kl 13 och 15.15 under öppettider. Visning på engelska kl. 16.15


Dramatiserad visning "Älskade Eva"

Det är en hektisk dag på slottet år 1858. Friherrinnan Eva Gripenstedts make är påväg hem efter en lång resa och hela slottet måste ställas i ordning. Följ med pigan Hilda, mamsell Carlsson och Eva Gripenstedt i förberedelserna. Text och musik Martina Wessman.
Biljetter köps i Gårdsbutiken. Gratis för barn t.o.m 16 år
Alltid kl 11.30 och 14.15 under öppettider.

Kort historik om Nynäs slott

Salar och salonger, kök, pigkammare och barnkammare. Nynäs slott är ett fullt möblerat herrskapshem som speglar ägarfamiljernas livsstil och inredningsmodets växlingar under mer än trehundra år.

Nynäs finns tidigast omnämnt i ett brev från 1328. Sedan dess har Nynäs tillhört flera av de mest inflytelserika adelsfamiljerna i landet, bland annat Grip, Gyllenstierna, Hildebrand och Bondeätten. Exklusiva möblemang och konstföremål samsas med enkla vardagsting, till exempel olika slags köksredskap. Linneskåpen är fyllda av textilier, ömt vårdade av slottsfruar genom sekler.

Här finns en stor samling porträtt från 1500-tal till 1800-tal. Hit hör bland annat den så kallade Hildebrandska guldbröllopstavlan, ett av de största porträtten i Sverige som beställts av en privatperson. De sista privata ägarna flyttade från slottet 1984. Idag ägs och vårdas husets inventarier av Nationalmuseum. Få slott i Sverige är så välbevarade som Nynäs slott.

Öppettider

Lör-sön 13 aug–25 sepAlltid kl 11-16.

Faciliteter

 • Butik/kiosk
 • Barnvänligt
 • Hjärtstartare
 • Kafé
 • Kontantfritt
 • Parkering
 • Parkering för rörelsehindrad
 • Rullstolsanpassat
 • Skötrum
 • Toalett för funktionshindrade

Tillgänglighet

Parkering för funktionsnedsatta är möjlig vid fähusets södra sida vid slottsparkens mur (Parkeringarna är försedda med skyltar, se karta nedan).

Allmänt: Slottet är ej tillgänglighetsanpassat. Visning av slottets kök är ett alternativ för de som har svårt att röra sig i huvudbyggnadens trappor även entrédörrarna kan upplevas som svåra att öppna. Ledsagare och personliga assistenter har alltid fri entré. Eventuell ledarhund får vistas i lokalerna.

Kontakta oss gärna före ditt besök, så kan vi svara på frågor om tillgängligheten för våra olika byggnader och parkområden, 0155- 26 15 05.


Relaterade evenemang