Stendörren är en av Sörmlandskustens mest populära platser

Det är inte långt till Stendörrens naturreservat från Nyköping. Längs väg 219 tar du dig ut till en av Sörmlandskustens mest populära platser. Om du inte väljer sjövägen, förstås. Reservatet är stort och här finns möjlighet till många spännande äventyr hela dagen.

Hitta till Stendörren

Plus eller minus-ikoner som fäller ned eller fäller ihop innehåll Plus-ikon

Upplev skärgården utan båt!

Gå över hängbroarna till de närbelägna öarna och ta ett dopp. Vila på klipporna eller ta dig upp i utsiktstornet och spana ut över havets vidder – kanske ser du hela vägen till skärgårdens sista utpost Hävringe?

Prova fiskelyckan, håva efter småkryp eller upptäck platsens kulturhistoria, som är starkt närvarande. Glid fram i kajaken eller ta båten till Granholmen, eller någon annan av ytterskärgårdens vilda öar. Leden Stendörren runt tar dig på en längre tur genom reservatet. Njut av friheten och havsluften på ditt favoritställe. Möjligheterna är lockande och många!

Leder i Stendörrens naturreservat

Det finns tre markerade leder i Stendörren. Lederna går på stigar i skogen och på klipporna. Ibland är det ganska kuperat och det kan vara rötter och stenar på stigen.

  • Stora Stendörrenrundan är 9 km lång. Röd markering.
  • Upplevelserundan är 4 km lång. Gul markering.
  • Skogsrundan är 2,5 km lång. Grön markering.

Stendoras äventyrsstig

Vill du följa med mig på mig på min äventyrsstig? Längs min stig finns tio stationer. Vid varje station finns en liten utmaning och plats för lek. Hämta en folder vid naturum – här startar stigen.

Läs mer om Stendörren och hitta kartor och serviceinformation på Länsstyrelsens webbplats.

Evenemang i Stendörren!

 

Två personer paddlar kajak under en hängbro.
Visste du att?

• Det smala sundet mellan fastlandet och ön Krampö har sedan 1200-talet benämndes ”Stendörr sund”, troligen på grund av att passagen sjövägen upplevs som en dörr ut mot havet.

• Vi fyra hängbroar tar du från fastlandet ut till öarna Äspskär och St. Krokholmen.
Det finns cirka 15 öar i ytterskärgården.

• Vid Lerviksudden finns en tillgänglighetsanpassad parkering och en grusad led som tar dig till en grillplats med havsutsikt.