Stendörrens naturreservat

Det är inte långt till Stendörrens naturreservat från Nyköping. Längs väg 219 tar du dig ut till en av Sörmlandskustens mest populära platser. Om du inte väljer sjövägen, förstås. Reservatet är stort och här finns möjlighet till många spännande äventyr hela dagen.

Upplev skärgården utan båt!

Gå över hängbroarna till de närbelägna öarna och ta ett dopp. Vila på klipporna eller ta dig upp i utsiktstornet och spana ut över havets vidder – kanske ser du hela vägen till skärgårdens sista utpost Hävringe?

Prova fiskelyckan, håva efter småkryp eller upptäck platsens kulturhistoria, som är starkt närvarande. Glid fram i kajaken eller ta båten till Granholmen, eller någon annan av ytterskärgårdens vilda öar. Leden Stendörren runt tar dig på en längre tur genom reservatet. Njut av friheten och havsluften på ditt favoritställe. Möjligheterna är lockande och många!

 

Två personer paddlar kajak under en hängbro.
Visste du att?

• Det smala sundet mellan fastlandet och ön Krampö har sedan 1200-talet benämndes ”Stendörr sund”, troligen på grund av att passagen sjövägen upplevs som en dörr ut mot havet.

• Vi fyra hängbroar tar du från fastlandet ut till öarna Äspskär och St. Krokholmen.
Det finns cirka 15 öar i ytterskärgården.

• Vid Lerviksudden finns en tillgänglighetsanpassad parkering och en grusad led som tar dig till en grillplats med havsutsikt.

 

Hitta till Stendörren

Stendörrens naturreservat når du via kustvägen 219, som går mellan Nyköping och Trosa. Ta av mot Studsvik och sväng till höger vid skyltning mot Stendörren. Stendörren ligger ca 30 kilometer från Nyköping. Stendörrens naturreservat har två parkeringsplatser. För att komma till naturum fortsätt förbi den första parkeringen och parkera på den andra parkeringen. Följ sedan grusvägen ca 700m.

Busshållplatsen Stendörren trafikeras av buss 554. Härifrån är det cirka 4 km att gå till reservatet.

Läs mer om Stendörren och hitta kartor och serviceinformation på Länsstyrelsens webbplats.