Utflyktsvägen - Sveriges tredje vackraste väg

Stanna till på gårdsbutiker och restauranger, besök museum och konstnärer eller upplev den vackra naturen på din utflykt.

Visste du att Sveriges vägombud, Riksförbundet M har utsett Sveriges tre allra vackraste vägar och den vackraste vägen i varje landskap? Den tredje vackraste vägen i Sverige är Utflyktsvägen mellan Trosa – Nyköping.

Riksförbundets M motivering
”I stället för att åka E4 åker man parallellt utefter kusten via den pittoreska ”hamnstaden” Trosa och passerar slott och herresäten på vägen mot Nyköping. En oförglömlig avstickare kan göras till naturreservatet Stendörren vid nedfarten till Studsvik. Den som vill kan på flera ställen utefter vägen ta ett dopp i Östersjöns böljor”.

På Riksförbudet M hittar du alla 25 stycken vägar du inte får missa! 

Utflyktsvägen, väg 219 sträcker sig från Katrineholm och Flen i väster, i norr Mälarens södra strand med Strängnäs, Mariefred, Nykvarn och Södertälje, till skärgården och Sörmlandskusten i öster med Trosa, Nyköping och Oxelösund och i söder Kolmården, Bråvikslandet och Norrköping.

Kusten präglas av den nästan orörda skärgården. Inåt landet möter du den sörmländska naturen, med sitt böljande landskap med åkermark, skogar, och sagolika insjöar. Våra egna vägskyltar finns uppsatta längs kustvägen från Södertälje till Norrköping!

Se Nyköpings besöksmål längs utflyktsvägen här!