Internationella kvinnodagen 8 mars

Superkraft, tidsresa och inspirationskälla – Nyköpingsguiden ställde spännande frågor till starka kvinnliga personligheter som besöker Nyköping våren och hösten 2022.

Virpi Pahkinen

Culturum • 17 februari

Vem eller vad inspirerar dig i livet?

Jag har en klar inspirationskälla: Hildegard av Bingen (1098-1179) Hon verkade inom flera områden; förutom att vara abbedissa var hon tonsättare, bildkonstnär, författare, medicinkvinna, mystiker och visionär. Hildegard har lämnat efter sig himmelsk musik och kosmiska mandalamålningar, naturmedicinska recept och omfattande brevväxling.

Anna Bromée

Nyköpings Teater • 18 mars

Om du fick resa i tiden – var skulle du hamna och varför?

Min tidsresa utgår från människor. På 1660-talet hade jag velat möta drottning Kristina i Rom efter att hon abdikerat. Så fascinerande att få höra hennes tankar. Känns som att hon var långt före sin tid. Hade mod & kraft att välja sina egna vägar i en tid när en kvinna absolut inte "fick" det. 1961 hade det varit fint att få se en live-konsert med Judy Garland och äta middag med henne efteråt. Tala om livet och skratta ihop åt hennes oslagbart rappa humor.

Frida Hyvönen

Nyköpings Teater • 25 mars

När du var liten, vad ville du bli när du blev stor?

Jag minns inte att jag verkligen ville bli något speciellt över längre tid...men i de där ”Mina vänner-böckerna” vi hade i lågstadieåldern står det faktiskt ARTIST.

Anne Holmer

Filharmoniska Sällskapet Nyköping • Culturum 29 januari & 2 april

Finns det någon superkraft du skulle vilja ha och varför?

Att kunna flyga, tänk att kunna sväva fritt i luften, ha överblicken, iaktta. Dessutom miljövänligt för transport till olika platser.

Moonica Mac

Nyköpings Teater • 8 oktober

Vilket är ditt viktigaste livsråd? 

Att både vara varsam med den tid du får på jorden samtidigt som du heller inte ska ta dig själv på för stort allvar...Tillåt dig att vara många saker, inte bara en, lev ut allt som är du. Var snäll mot dig själv. Var snäll mot andra.

Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Här kan du läsa mer:

Gör kallprat till varmprat

Frågorna vi ställt är tagna från föreningen Minds initiativ Varmprat som vill uppmuntra fler till att våga ta kallpratet till nästa nivå och få oss att prata mer om vårt psykiska mående. Samtal som kan kännas lite mer viktiga på riktigt. Samtal kring livet som det faktiskt är. Här hittar du en pdf med frågor att samtala kring.

Kvinnliga artister på Nyköpings Arenor 2022