18 mil kust och skärgård

Kom ut till släta klipphällar och skyddade naturhamnar och pausa en stund.

Utanför Nyköping ligger en av ostkustens vildaste skärgårdar. Stendörrens naturreservat är en favorit hos många, en plats att utforska och längta tillbaka till.

Nyköping ligger vid havet med en 18 mil lång krogig kuststräcka. Bland skärgårdens tusentals öar är det en lätt sak att hitta sitt eget lilla paradis. Har du egen båt finns det fina naturhamnar att välja mellan och paddlar du kajak kan du upptäcka platser där du känner dig som den första människan efter istiden.  

Vandra på hängbroar vid Stendörren

Vid Stendörren upplever du skärgården utan båt. Ta en promenad via hängbroarna ut på öarna till öppen havsutsikt! Här finns ett naturum, rastplatser, vandringsleder, eldstäder, telefon, toaletter och en särskild stig för rullstolsburna och barnvagnar.

På Stendörrens naturum kan du lära dig om Östersjön och skärgårdens natur, miljö och kulturhistoria. I en utställning får nyfikna bekanta sig med det hemlighetsfulla livet under ytan i Östersjön, fördjupa sig i människans relation till Östersjön då och nu och lära sig om de miljöutmaningar vi står inför idag.

 

Paddla och kom nära säl och havsörn

Kom riktigt nära havet och skärgården i kanot, kajak eller båt. Se örn och säl, ät matsäck på en ö och bada från klippor. Nyköpings skärgård sträcker sig från Bråviken i söder uppmot Trosa i norr. För dig som föredrar lugnare vatten finns kanotleder i åar och sjöar. Du kan hyra havskajaker, kanadensare eller forspaddla i slalombanan i Nyköpingsån!

Det finns många arrangörer som riktar sig mot både nybörjareoch proffs, med eller utan guide. Vissa erbjuder boende på vandrarhem, B&B eller i tält.

Tips på uthyrare:

Se fler kanotuthyrare och kanotleder

Åk båt ut till skärgårdsöar

Sörmlands Länstrafiks skärgårdstrafik kör turer ut till Sävö, Ringsö, Långö, Krampö och Hartsö om du bokar din resa dagen före. Glöm inte att beställa hemresa också!

Åk båttaxi! Företaget Marelox är verksamma i Oxelesunds skärgård och kör sjötaxi och båttransporter. Läs mer om båttaxi på Marelox webbplats. 

Från Källviks brygga finns det olika sätt att ta sig ut till ön Sävö. Under sommarsäsongen kör vandrarhemmet på ön turer. Länstrafiken i Sörmland kör också turer vissa dagar, så kallad kompletteringstrafik. Med en kanot eller kajak tar det bara tio minuter från Källviks brygga till Sävö. Om du inte får tag på någon transport – ta kontakt med Sävö gård så kan de hjälpa till med transport.

Bo vid havet, ät gott och bada!

Nävekvarn – litet samhälle vid Bråviken. Under sommarmånaderna finns bad, camping, båthamn, fiskförsäljning, turistbyrå, caféer och B&B. Skola, affär och bensin/dieselmack för bilar och båtar med landpriser finns året runt. Vandra på Sörmlandsleden på lilla ön Näset eller gå en längre tur på klipporna längs kusten.

Strandstuviken på Arnö, cirka nio kilometer från centrala Nyköping är både ett fågelparadis och naturreservat och småbarnsfamiljernas favorit bland havsbad. Här finns långgrunda stränder som passar både för bad och promenad längst vattnet. Här kan du även vandra på Sörmlandsleden. På Strandstuvikens Camping bor du i stuga eller i egen husvagn med skogen och havet in på knuten.

Svärdsklova är en populär skärgårdsmiljö med både camping, stugor och restaurang med lokala råvaror. Ta ett dopp från klipporna eller bada vid den långgrunda sandstranden. Lägg till med egen båt vid bryggorna, boka en plats för egen husvagn eller kojsa i en av stugorna.

Sävö är den nordligaste ön i den stora ögruppen Hartsö –Ringsö – Långö – Sävö. Ö-gruppen ligger sydost om fjärden Tvären ungefär 2 mil från Nyköping i Sörmland. Ön ligger endast 300 meter från Källviks brygga och nås med båt eller kanot.

På Sävö kan du övernatta i gästhuset på Sävö gård, i stugor, i tält eller på vandrarhem. Ett gårdscafé finns med lokala produkter, smörgåsar och fikabröd.  

Hitta din egen stuga vid havet! Läs mer om privata stugor 

Sandstrand, långgrunt, sött eller bräckt. Nyköping har många badplatser att välja på.

Kolla in Badplatskartan och hitta din favorit bland badplatser.