Landsbygden öppen hela året

Mitt ute i Kiladalen bland böljande åkrar och ängar, röda lador och betande kossor ligger butik Rustik Gårdsbutik.

Det är femte året i rad som butiken har öppet, inriktningen är färg, inredning, möbler och loppis. Sommaren 2020 har fler än någonsin hittat hit och butiken fortsätter att ha öppet hela hösten.

Det bästa med att ha gårdsbutik här är platsen, berättar ägaren Carina Wallin. Vi är omgivna av Kiladalens vackra jordbrukslandskap som skiftar i färger beroende på årstid. Besökare stannar upp och bara tittar när rapsfälten lyser gult på försommaren och på hösten har naturen en ny kostym som är fantastisk.

Populärt loppis i ladan

Carina Wallins grundverksamhet är att sälja färgen Chalk paint. Färgen är en dekorativ färg som man kan använda till nästan vad som helst; möbler, väggar, golv och dekorationer. Carina håller kurser i hur man målar gamla möbler och i en lada säljer hon möbler som hon själv har renoverat. För att bredda verksamheten har Carina idag även loppis, utställningar och inredning.

- Besökare som kommer hit är så glada att hitta färgen i en fysisk butik lokalt- de blir sen glatt överraskade när det finns så mycket mer att fynda, berättar Carina med ett leende.

Kiladalen har över ett 20-tal verksamheter som har öppet året runt i olika utsträckning. Här finns alltifrån upplevelsegård för familjer, golfbanor, inredningsbutiker, konstateljéer, B&B´s, keramikverkstad, hembygdsmuseum och möbler. Carina berättar att de alla ser sig som kollegor som inspirera varandra.

Trädgårdsskulpturer och lokalt hantverk

Lillkällas gjutbod är det senaste tillskottet i raden av öppna verksamheter i Kiladalen. I en flera hundra år gammal lada har Annika sin verksamhet. Hon gjuter allt ifrån trädgårdsskulpturer till gravdekorationer. I butiken som har öppet hela året finns även lokalt hantverk från Kiladalen. Miljön är speciell, kossornas foderbord finns kvar och i den tidigare mjölkboden och sadelkammaren har Annika sin verkstad med måleri.

- Kärnan för många av oss på landet är kreativitet och att vi vill ta tillvara och arbeta i de unika miljöer som finns här, berättar Annika. Kreativiteten växer i huvudet och stressen rinner av. Jag ser även att besökare njuter och kopplar av här.