nyköpingsguiden.se
Svandammen framför Nyköpings hus.
En flicka gör en gipsmask av sitt ansikte.
En träskulptur vid Nyköpingsån.
Röd- och svartmålade trähus vid Nyköpings hamn.
En man med tre barn framför bryggeriets gula och röda tegelbyggnad.

Gå kulturstråket

Välkommen till Kulturstråket – en oas längs Nyköpingsån. Promenera kulturstråket som går längs ån, möt både kultur, historia och mat.

Gör en paus från shoppingen på Storgatan och upplev Nyköpings kulturstråk.

Vik in på Nyköpings kulturstråk vid Stadsbron. En slingrande promenadväg går söderut längs ån. Håll utkik efter skulpturer som dyker upp här och där, en del iögonfallande, andra blyga och svåra att upptäcka.

Ett stenkast nedströms ligger Bryggeriets kulturcentrum. Här finner du bland annat en skön samling lokala konstnärer och konsthantverkare, ett galleri, en liten konsthall och möbeltapetserare. Gå in, titta runt och kom ut med något du inte visste att du behövde!

På åns östra sida ligger NK-villan, ett minne från Nyköpings industrihistoria.

Den byggdes som utställningspaviljong åt Nordiska Kompaniet till industriutställningen i Norrköping 1906. Villan påminner inte så lite om ett pepparkakshus. Utställningar, föreläsningar, konserter och andra aktiviteter fyller i dag det unika huset.

Besök Nyköpings landmärke - Nyköpingshus

Där ån rinner ut i hamnen ligger Nyköpingshus. Kungstornet är den mest synliga delen av det som en gång var hertig Karls stora skrytbygge. Med sitt vita torn och svarta tornhuv är det ett landmärke för Nyköping.