Två personer står och kollar ut över utsikten

Upptäck Nyköpings naturreservat

I Nyköping finns hela 50 naturreservat som bjuder in till avkoppling och energipåfyllning. Dessa områden är avsatta för att bevara och skydda värdefull natur och erbjuder en mångfald av upplevelser, från frodiga ängar och barrskogar till öar i skärgården.

När du besöker Nyköping finns det ett antal naturreservat som helt enkelt inte får missas. Dessa områden erbjuder natursköna upplevelser i skärgården, landsbygden och stan. Stendörren naturreservat är ett mycket uppskattat och välkänt natureservat som lockar besökare från när och fjärran. Där kan du vandra ut till skärdsgårdsöarna via flera hängbroar. Du kan även bada, paddla, besöka naturum under sommarsäsongen och klättra upp för utsiktstornet. 

Labro ängar naturreservat är en av Södermanlands artrikaste områden när det gäller växter, över 400 arter av örter, gräs och ormbunksväxter har hittats där. Detta gör det till en idealisk plats för naturentusiaster och botanikintresserade att utforska och uppskatta den biologiska mångfalden. Du hittar såklart alla 50 naturreservat på denna sida. 

I Sverige har alla rätt att njuta av naturen genom allemansrätten. Det innebär ett gemensamt ansvar och gott omdöme. Huvudregeln är enkel: inte störa - inte förstöra! Läs mer om allemansrätten för att förstå dess principer och riktlinjer.