"-I Nyköping kan jag vara spontan! Har jag bara en cykel kan jag uppleva stadskärnan och mycket mer därtill!"

Läget är det bästa med Nyköping, det är inte för stort, precis lagom! Så sammanfattar Miranda 17 år Nyköping när hon får frågan vad som är bäst med att bo här. Hon ler ofta när vi pratas vid och mamma Madelaine som sitter bredvid, skrattar åt hennes spontanitet.

Både mor och dotter känner sig som stolta Nyköpingsbor. De bor här tillsammans och båda har den där glimten i ögat och en iver att få berätta om sina favoriter bland platser, aktiviteter och restauranger.

Just mat är det vi pratar först om. Vi sitter på en av Mirandas favoritrestauranger ”Brödernas”, dit hon gärna går med vänner för att äta hamburgare. Samtalet leder snabbt in på den lilla familjens förtjusning i sushi. De har tillsammans ätit sushi i Tokyo som anses vara sushins mekka och båda tycker att Nyköping håller precis samma nivå, världsklass enligt dem. De nämner Nyköpings två små sushi-restauranger, Ariu Sushi och Kohiro som sina favoriter.

- Jag köper även gärna sushi i hamnen om jag vill ha något snabbt, gott och billigt till en picknick, berättar Miranda.

Picknick och att grilla utomhus med kompisarna, är något som Miranda gillar allra bäst. Hon berättar att utsiktsplatsen vid Östra Klockstapeln, vallarna och bryggan vid Marina Rosenhill på Arnö är favoritplatser som hon gärna tipsar besökare om.

mor och dotter _brödernas_768x432.jpg

När mamma Madelaine ska ge sina tips om Nyköping märks det att hon är en sann ambassadör. En inflyttad sådan som själv har kommit på att Nyköping är en riktigt bra plats på jorden.

- Att promenera längs Å-promenaden är något man kan göra alla tider på året och Storhus Qvarn vid ån är en magisk plats för mig, utbrister hon. Promenaden sammanfattar Nyköpings stadskärna på ett härligt vis. Du passerar både gammalt och nytt, det gamla och historiska finns där i varje hörn men samtiden knackar på och gör det på ett coolt sätt, menar Madelaine.

Andra platser som både mor och dotter nämner när de pratar om sitt Nyköping är cykelturer från centrum ut till havet vid Ängstugan, skogspromenader vid Örstigsnäs skans och ut till Tallaren, längst ut på spetsen där havet tar vid.

-I Nyköping kan jag vara spontan, avslutar Miranda. Har jag bara en cykel kan jag uppleva stadskärnan och mycket mer därtill!